Home

Nieuws 2 reacties

Essent wekt meeste groene stroom op

Den Bosch – Essent wekt van alle energiebedrijven in Nederland de meeste groene stroom op. Dat meldt het bedrijf op basis van een vergelijking van jaarverslagen en duurzaamheidsverslagen van Nederlandse energieproducenten.

Essent neemt volgens de cijfers 24 procent van de productie van groene stroom voor zijn rekening, tegen Eneco 18 en Nuon 13 procent. De meeste duurzame stroom wordt opgewekt uit biomassa.

Essent geeft toe dat de cijfers van bedrijven niet helemaal vergelijkbaar zijn doordat andere meetmethodes worden gebruikt, maar stelt dat het onderzoek een goed beeld heeft van de verhoudingen. In de studie zijn bij de bedrijven de eigen productie, die van deelnemingen en de productie via langlopende inkoopcontracten met derden weergegeven. Met name biovergisters zijn vaak in handen van boeren.

Essent claimt dat het ook zonder langlopende contracten met derden nog de grootste producent van groene stroom is.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt 54 procent van de groene stroom in Nederland door biomassacentrales opgewekt. Windenergie is goed voor 44 procent terwijl met zonnepanelen en waterkracht bij elkaar 2 procent wordt opgewekt. Opvallend is dat Essent inschat dat iets minder dan de helft met biomassa wordt opgewekt en een vergelijkbaar percentage met wind.

Laatste reacties

 • husky

  Groene Stroom uit biomassa? hebben ze al is berekend hoeveel diesel het kost
  per m3 hout, het verzagen,verkleinen, het opslaan, het transporteren.(op al die diesel kan volgens mij al veel stroom gemaakt worden, zonder dat er ook nog
  een dikke gasleiding naartoe moet)
  En als ze geen subsidie meer krijgen gooien ze de instalatie dicht.
  groene stroom zeker niet in mijn ogen.....noem het gewoon altenatieve stroom

 • kremer

  Essent is in de Eemshaven erg duurzaam bezig!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.