Home

Nieuws 1 reactie

Energiebedrijven pleiten voor extra heffing

Rotterdam – Energieleveranciers GDF Suez Nederland en EON Benelux willen een extra “capaciteitsheffing” voor consumenten en bedrijven. Door de heffing zouden kolencentrales en gascentrales kunnen worden gehandhaafd als “buffer” voor wanneer groene stroom niet geleverd kan worden.

De ondernemingen stellen in het Financieele Dagblad dat in heel Europa centrales die op fossiele energie werken worden ontmanteld of stilgezet. De bedrijven achter de centrales  kunnen of willen de concurrentie met gesubsidieerde groene stroom, opgewekt bijvoorbeeld door biovergisters, windmolens of zonnecellen, niet aan. De centrales blijven volgens de energieconcerns echter nodig als “back-up” maar zijn nu niet rendabel.

In Duitsland en België ontwerpt de regering momenteel wetgeving die het energiebedrijven verbiedt onrendabele centrales direct te sluiten. In Duitsland wordt volgens de bedrijven ook al gewerkt aan een “capaciteitsheffing.” Hoe groot deze heffing zou moeten zijn, is onduidelijk. De bedrijven denken dat de noodzaak tot invoering niet meer dan enkele jaren op zich zal laten wachten. In Nederland wordt circa 9,4 procent van de stroom opgewekt als groene stroom. In Nederland werken circa 1.800 grote windmolens.

Eén reactie

  • l coumans

    ja nogal logisch had dit al veeleerder verwacht de alternatieve energie producenten leveren niet continu , stroom maken gaat alsvolgt fossiele brandstof dan stoom in buffer dan turbine en dan stroom als de buffer overloopt is het weg dus alles wat alternatief wordt geproduceerdt gaat er bij de centrale voor de kat dr viool weer uit, dus sinterklaas bestaat echt niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.