Home

Nieuws 664 x bekeken 1 reactie

Eerste fosfaatopvang in Nederlandse beek

Lunteren - Waterschap Vallei & Eem heeft in de Lunterse Beek op de Veluwe de eerste fosfaatopvang van Nederland geplaatst. Het gaat om drie bakken, die trapsgewijs in de bodem van de beek zijn aangebracht, waarin met fosfaat vervuilde bagger kan bezinken.

Fosfaat komt vooral door de landbouw in het oppervlaktewater terecht. De stof zorgt voor een sterke groei van blauwalg. Als de fosfaatopvang tussen Lunteren en Renswoude een succes is heeft dat een gunstig effect op de Randmeren, waar altijd snel sprake is van voor de mens schadelijke blauwalg, zo hoopt het schap.

Door de bezinking in de fosfaatopvang worden slib en fosfaat van elkaar gescheiden. Het slib wordt hergebruikt als meststof op akkers en ook het fosfaat wordt geschikt gemaakt voor hergebruik.

Ingenieursbureau Arcadis, dat bij het Nederlandse experiment is betrokken, heeft in Duitsland al goede ervaringen opgedaan met fosfaatopvang in het water. Als de opvang in de Lunterse Beek succesvol is, plaatst waterschap Vallei & Eem dergelijke bakken in meer beken op de Veluwe.

Eén reactie

  • kalkar

    Moeten we dit ook al serieus nemen? Geen wonder dat nederland bijna bankroet is. Arcadis lacht zich te pleuris dat ze voor deze onzin ook nog eens zeer goed betaald krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.