Home

Nieuws 10 reacties

Duitsland wil vrijhandelszone met VS

Osnabrück - De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, heeft de Europese Unie en de Verenigde Staten opgeroepen tot een vrijhandelszone om de schuldencrisis te bedwingen.

Westerwelle zei dit zaterdag in het Handelsblatt.

Volgens de minister moeten de EU en de VS niet alleen op het gebied van buitenlandse beleid en veiligheid nauwer samenwerken, maar ook op het gebied van de economie. ,,Ik dring erop aan dat Europa en Noord-Amerika zo snel mogelijk gesprekken beginnen over een trans-Atlantische vrijhandelszone'', aldus Westerwelle.

,,Duitsland laat zien hoe voordelig voor beide partijen de uitbreiding van economische betrekkingen met China is. Hier kunnen we ook trans-Atlantisch meer doen''. Westerwelle (FDP) pleit voor minder protectionistische maatregelen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Volgens hem is vrijhandel vaak een motor voor economische groei en daarom een passend antwoord op de staatsschuldencrisis in Europa en de VS.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Kunnen we lekker hormoon vlees en zuivel nuttigen.

 • kremer

  Wat is er verkeert aan hormoon vlees, Gerjan?
  Ieder dier heeft hormonen, en mensen ook.

 • h.j

  kremer natuurlijk heeft elk dier hormonen maar wel net wat hij nodig heeft en geen overdosis

 • h.j

  kremer natuurlijk heeft elk dier hormonen maar wel net wat hij nodig heeft en geen overdosis

 • aarthamstra1

  Handel doen met verre landen is alleen verantwoord als zij of wij iets te bieden hebben wat de ander niet of zelf kan produceren, of heeft.. De onverantwoordelijke energie verspilling en verdeling van de welvaart zou juist aanleiding moeten zijn om het tegen overgestelde te stimuleren .Te gek voor woorden is dat vele producten die alleen met winst gecreëerd door subsidie (geld van de burger) van het ene land naar het ander gesleept word . Terwijl die landen het voor het zelfde geld zelf kunnen produceren.Meer verdienen met minder productie dat is de uitdaging en redding van de wereld crisis . Onzin is het om ontwikkelingslanden vol te proppen
  met de over productie uit de (rijke) landen die schijnbaar alleen kunnen functioneren met eeuwige groei .

 • agratax2

  aarthamstra1 Natuurlijk kunnen alle landen functioneren zonder economische groei. Hebben ze eeuwen gedaan en groei in de rijke landen kon alleen maar door te stelen van de armen of van de aarde. Grondstoffen die niet meer kosten dan de goedkoopste productie kosten maakten deze groei mogelijk. Nu de kosten voor grondstoffen stijgen onder druk van meer vraag dan aanbod is de groei gestopt in vooral die landen die de hoogste verwerkingskosten hebben en door de vrije handel uit de markt worden gedrukt. Wij worden uit de markt gezet door landen met lage lonen en lage milieu eisen (kosten). Zonder groei zal de sociale heilstaat stagneren en bestaat de kans op sociale onrust.

 • Mozes

  Agratax, economische groei ontstaat niet door te stelen van de armen. Economische groei of welvaart stijging of koopkracht stijging ontstaat door verhoging van de arbeidsproductiviteit. Ik zal dit uitleggen.
  Er bestaat een verband tussen het percentage van de bevolking die nodig is om een product te produceren en het percentage van het gemiddelde loon wat nodig is om dat product te kunnen betalen. Als bv 50% van de bevolking nodig is om voedsel te produceren zal men ook ongeveer 50% van het gemiddelde inkomen nodig hebben om voedsel te betalen. Als men voedsel nu met minder mensen kan produceren bv 10% van de bevolking heeft men ook nog maar 10% van het gemiddelde inkomen nodig om voedsel te betalen. Men houdt meer geld over voor andere dingen bv een auto waardoor werkgelegenheid in de industrie kan stijgen. Tijdens de lessen economie op school heeft men geleerd dat bij stijging van de welvaart de werkgelegenheid van landbouw naar industrie verschuift en later van industrie naar de dienstensector. Deze verschuiving is niet het gevolg of een neveneffect van welvaartstijging maar is er de oorzaak van.

 • aarthamstra1

  Mozus ,Nu is het al ongeveer zover dat 1% het voedsel gaat produceren 0,00000001 % de auto's, 0,000000000000000000000001 % de mobiel . enz. De rest in de dienstensector t' kan ( ze moeten meer en meer op zorg bezuinigen.????) . De verdiensten worden gemaakt door de multinationals. De multinational produceert meer en meer met minder mensen. Middenstanders verdwijnen als sneeuw voor de zon. De overheid heeft geen grip op deze instellingen. De bevolking geen inkomen om het product te kopen van de multinational zo zitten we in een crisis zonder dat iemand de boel goed aanstuurt. Of de multinational gaat voor ons zorgen,of de overheid. of crisis zonder uitkomst. Het is niet zo moeilijk macht,werk ,inkomsten beheersbaar te houden door spelregels .Een maximum aan macht ,bezit,geld. Vrijheid tot je de ander niet zijn vrijheid ontneemt .

 • gerry 1

  zwaar onderwerp voor een zaterdagavond.

 • Maas1

  Prima uitgangspunt van dhr Guido Westerwelle de Atlantic free zone is mooi, dat het zal uitgroeien tot het supermachtsblok over

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.