Home

Nieuws 10 reacties

Dodelijk ongeval krijgt financieel-juridische staart

Leeuwarden - De ongelukkige dood van een jonge melkveehouder in het Friese Weidum krijgt nog een financieel juridische staart. Zowel de fiscus als de broer van de omgekomen melkveehouder claimen geld, nu de weduwe het bedrijf heeft verkocht.

De rechtbank in Leeuwarden heeft vorige week een voorlopige uitspraak gedaan in het conflict tussen de weduwe die optreedt namens haar kind, de enige erfgenaam van de op 32-jarige leeftijd verongelukte man.

De veehouder nam het bedrijf in 2006 over van zijn vader, met daarbij het beding dat als het bedrijf binnen vijftien jaar zou worden verkocht, de winst zou moeten worden gedeeld met zijn broer. De fiscus legde de boer een aanslag op vanwege de schenking. De aanslag zou in 2011 komen te vervallen als de boerderij niet zou worden verkocht.

In augustus 2008 kwam de boer om toen hij bij bouwwerkzaamheden onder een omvallende muur terecht kwam. Zijn weduwe zette het bedrijf nog enige tijd voort, maar besloot in 2010 tot verkoop over te gaan. Van de opbrengst ging meteen al een half miljoen naar de broer. De broer eist echter nog een aanvullend bedrag, zodat zijn deel uitkomt op ruim een miljoen euro. Tegelijk wil ook de fiscus de opgelegde aanslag innnen.

De rechter zegt dat de weduwe de belastingaanslag niet kan delen met haar zwager. Aan de andere kant moet zij de winst (het verschil tussen de waarde bij overname en bij verkoop) wel delen met haar zwager. Op welke bedragen dat precies uitkomt, moet nog berekend worden.

Laatste reacties

 • Bison

  Niet gepist en toch nat.
  Vadertje staat heeft nooit meelij gehad,..zal dat ook nooit krijgen.

 • GoestenOpdam

  Het is belangrijk dat als een vervreemdingsbeding wordt overeengekomen hierin een bepaling komt dat de gerealiseerde winst ná aftrek van alle kosten en belastingen moet worden gedeeld. Hiermee worden problemen, zoals in het artikel geschetst, voorkomen.

 • Koeienboer

  Lekker als je zo'n zwager hebt....

 • jan1966

  Lekker als je zo'n accountant hebt.........

 • joannes

  Die accountant behoort vezekerd te zijn voor zoiets! Daar kan dan dit probleem worden opgelost hopelijk.

 • henk fledderus

  begrijp ik nou goed dat als ze nog een jaar door geknooit had, de aanslag ende hele elende vervallen zou zijn??

 • Elevage

  fijne familie

 • Jaap 109

  En wat blijft er over na aftrek van kosten?

 • chef-mf

  familie heb je niet voor het uitkiezen......

 • aqwzsx12

  zou hij zich kunnen wentelen in zijn graf met zo'n familie ?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.