Home

Nieuws 598 x bekeken

DSM koopt schimmel- en enzymfabrieken van Cargill

Heerlen - DSM koopt voor 85 miljoen euro een onderdeel van Cargill dat schimmels en enzymen voor de zuivel- en vleesindustrie kweekt. De schimmel- en enzymenbusiness van het Amerikaanse agriconcern is goed voor een omzet van 45 miljoen euro per jaar. In de fabrieken werken tweehonderd mensen.

DSM verwacht dat de deal binnen een paar maanden is afgerond. Concreet betreft het twee schimmel- en enzymenfabrieken in Frankrijk en in de Verenigde Staten die worden toegevoegd aan de divisie DSM Food Specialties.
Het betreft de achtste aankoop van de voedingsdivisie van chemiereus DSM in twee jaar tijd. De voedingsbranche wordt door het voormalige mijnbouwbedrijf gezien als een belangrijke groeimarkt, naast de energiemarkt. DSM ontwikkelt zich tot één van de grootste spelers ter wereld op de markt van gisten, schimmelculturen, probiotica en enzymen. Deze markt heeft volgens DSM een omvang van 1 miljard euro en groeit met 5 procent per jaar.
Toepassingen zijn te vinden in zuivelproducten die in Azië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten steeds meer aftrek vinden, en in mindere mate de vleesindustrie. Zo is het mogelijk minder vette kaas of yoghurt te maken, aldus DSM, zonder dat de smaak verloren gaat. 
Als enzymen- en gistproducent is DSM ambitieus bij de productie van biobrandstoffen uit plantenafval. Met enzymen worden de resten van maïsplanten omgezet in suikers. Met gisten worden de suikers omgezet in bio-ethanol. Samen met het Amerikaanse Poet wil DSM in 2012 biobrandstof op de markt brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.