Home

Nieuws 2948 x bekeken 2 reacties

Cosun pleit voor versoepeling regelgeving digestaat

Den Haag - Cosun wil dat de voorwaarden voor de erkenning van digestaat uit plantaardige grondstoffen worden versoepeld. Volgens het agroconcern moeten ook producten uit categorie G van de Meststoffenwet worden geaccepteerd.

De afgelopen jaren heeft Cosun twee vergisters gebouwd, in Dinteloord en Vierverlaten. Daarin wordt het overschot van bietenpulp en andere organische reststoffen verwerkt; in totaal zo'n 200.000 ton. Het bedrijf wil het digestaat als meststof op akkers in de omgeving afzetten, maar loopt daarbij tegen wet- en regelgeving aan.
Het komt er op neer dat alleen plantaardige grondstoffen uit de categoriën A tot F van de Meststoffenwet worden erkend; producten uit categorie F mogen enkel met dierlijke mest worden co-vergist. Cosun wil daarom dat deze lijsten worden vervangen door algemene milieunormen voor digestaat. Tot die tijd zouden grondstoffen van categorie G ook moeten worden erkend.

Laatste reacties

  • vogel

    Volgens mij is bietenpulp niet een organische reststof die de vergister in moet. Het is gewoon een uitstekend product als voedsel voor het melkvee. Maar het is volgens mij wel een manier om de prijs lekker hoog te houden zodat de veehouders wel goedkopere maar minder duurzame producten uit het buitenland halen. Vergisters bouwen voor een goed product is mijns inziens het paard achter de duurzame wagen spannen

  • aardappelboer

    jij bent zeker een veeboer, die voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten. Je zal er aan moeten wennen dat voer duurder wordt dan de afgelopen jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.