Home

Nieuws

Concrete plannen voor 7 miljard korting op GLB

Brussel - Er moet tussen 2014 en 2020 bijna 7 miljard euro worden bezuinigd op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat stelt het Cypriotische voorzitterschap in de aanloop naar de budgetonderhandelingen eind volgende maand.

Het GLB-budget zakt daarmee naar van 386 naar 379 miljard. Dinsdag kwam Cyprus met een aangepast voorstel voor de komende EU-meerjarenbegroting. Als het aan de huidige voorzitter ligt, wordt er straks 5,65 miljard op directe inkomenssteun en 1,15 miljard op plattelandsbeleid bezuinigd. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de 50 miljard die in totaal moet worden bespaard.

De plannen vormen geen formeel voorstel waarover moet worden gestemd. Wel is het een aanzet tot een compromis tussen de verschillende kampen in de EU. Zo pleit een groep van tien lidstaten, waaronder Verenigd Koninkrijk en Nederland, voor flinke bezuinigingen, terwijl veel Oost- en Zuid-Europese lidstaten liever een groter budget zien.

Of de uiteindelijke meerjarenbegroting overeen zal komen met het Cypriotische voorstel zal moeten blijken. Enkele lidstaten hebben al gedreigd elk akkoord waarbij onvoldoende wordt bespaard te zullen blokkeren; 100 miljard is daarbij het minimum. Ook Nederland heeft aangegeven niet te zullen instemmen met een te grote begroting.

Volgens Cyprus is het voorstel eerlijk en gebalanceerd, en wordt er ook rekening gehouden met de wensen van Parlement en Commissie. Die twee instituties voelen echter niets voor bezuinigingen en vinden dat de EU en ‘realistisch budget’ nodig heeft om de crisis te lijf te gaan en alle ambities te realiseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.