Home

Nieuws 21 reactieslaatste update:31 okt 2012

Co Verdaas staatssecretaris landbouw

Den Haag – Co Verdaas wordt de nieuwe staatssecretaris van landbouw. Met het bekend worden van zijn benoeming is het kabinet-Rutte 2 nagenoeg rond. Zaterdag meldde Boerderij Vandaag al dat Verdaas op de shortlist stond om opvolger te worden van Henk Bleker. Nu bevestigen steeds meer bronnen dat dit ook daadwerkelijk het geval is.

De nieuwe minister op het departement van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) wordt VVD'er Henk Kamp, nu nog minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Het is voor het eerst in bijna 55 jaar dat een PvdA'er het landbouw-dossier krijgt toegewezen. Na Sicco Mansholt in de jaren '40 en '50 was alleen de sociaaldemocraat Anne Vondeling in 1958 kort minister van landbouw. Alleen in de periode 1998-2002 (Paars II) leverde de PvdA alleen nog een staatssecretaris voor natuur en voedselkwaliteit, in de persoon van Geke Faber.

Verdaas is nu nog gedeputeerde ruimtelijke ordening in Gelderland. Tussen 2003 en 2006 maakte hij deel uit van de Tweede Kamer, waar hij het woord over hetzelfde dossier voerde. Recent roemde hij in zijn column op de PvdA-site de kwaliteiten van partijleider Diederik Samsom.

Henk Kamp, die als minister straks waarschijnlijk de verantwoordelijkheid krijgt over onder meer (duurzame ) energie en het topsectorenbeleid, is een oude bekende van de sector. Hij oogstte de afgelopen jaren veel kritiek door het voor telers onmogelijk te maken Bulgaren en Roemenen in te huren; dit leidde zelfs tot een gang naar de rechter. Niettemin wordt Kamp in landbouwkringen beschouwd als iemand die ondernemersbelangen hoog in het vaandel heeft.

Onduidelijk is nog waar het natuurdossier straks wordt ondergebracht: bij landbouw, of milieu. Volgens één bron zou Kamp er op staan 'een zo stevig mogelijk' ministerie van ELI te willen hebben, wat erop kan wijzen dat er naast handel (dat wordt samengevoegd met ontwikkelingssamenwerking) niet nog meer portefeuilles worden afgestoten. Zeker is dat nog niet.

Maandag willen VVD en PvdA de formatie-onderhandelingen afronden. Indien de doorrekening van het regeerakkoord op tijd terug is van het Centraal Planbureau zullen Rutte en Samsom zich daar in de loop van de dag over buigen. Daarna leggen zij de bereikte resultaten voor aan hun fracties. Uit eerdere formatieprocedures is gebleken dat er op het laatste moment nog veel kan veranderen.

Laatste reacties

 • politiek

  Nu dus weer de berg op naar een gezonde duurzame landbouw. Landbouw is niet meer iets wat de landbouw zelf wil , maar het is iets wat de maatschappij/bedrijf Nederland wil.

 • BoB de Bakker

  Hey politiek, wanneer de maatschappij verrekt om de meerprijs te betalen zal alles bij het oude blijven. Dus ik roep u nu op om bij u soortgenoten te pleiten om meer voor landbouwprodukten te willen betalen om verandering te bewerkstelligen. Anders hebt u zelf boter op uw hoofd dat er niets veranderd.

 • probe14

  Dat wordt een links beleid met deze man. Iedereen die ruimte kreeg van Bleker, althans leek te krijgen, moet weer wennen aan deze nieuwe wind. Vergunningen zullen minder makkelijk worden afgegeven en natuur en milieu zullen weer een oud geluid laten horen. Ook de dierrechten worden nooit afgeschaft bij deze nieuwe linkse wind.
  Het is niet anders, het volk krijgt de regering die het verdient. We zullen nog weleens terug verlangen naar de tijd dat CDA een belangrijke stem had.

 • jan1966

  Omg weer een grote landbouwhater die weer allerlei pas afgestudeerde gehersenspoelde pikkies op ons af stuurt om ons te controleren, te beboeten of de les te lezen. Hoeveel kan een mens verdragen?

 • hakker

  weten we ook weer op welke tree de agri- en foodsector bij de vvd staat. Ben blij dat na lang wikken en wegen niet op die huichelaars gestemd heb. Heb van alle plannen nog weinig goeds gehoord. Ontpolderen, landbouw bij pvda, heilig huisje hypotheekrente eraf en nog weinig inspirerends voor ondernemend Nederland.

 • agratax2

  hakker. Hypotheekrente er af hoe lang duurt het voor je je huis via de verplichte fictieve aflossing hebt afgelost met het voorgestelde percentage 200 jaar. Waar lullen we over los je af binnen 30 jaar hebben we een leuk pensioen bij elkaar gespaard zonder dat ook maar één fonds er beter van wordt. Maar nee wij Nederlanders kunnen niet meer sparen zonder de verplichting van een verzekeringsfonds of via de werkgever. Pensioen, vakantie geld en ga zo maar door, hoe ver zijn we gezonken, geen enkel verantwoording dragen voor ons eigen leven? Deze wijze van leven kost een vermogen aan uit voeren, allemaal over de balk gesmeten geld. Zoals alle bureaucratie verspild geld is voor de gemeenschap.

 • haverboer1

  Die Co Verdaas heeft nu al 2 gezichen volgens boerderij.nl

 • Mozes

  Ik ken Co Verdaas niet. Welk beleid deze staatssecretaris en dit kabinet gaat voeren tav de landbouw is mij een raadsel. Het ergste wat ons kan overkomen is economisch een recht liberaal beleid gecombineerd met een links repressief beleid tav duurzaamheid en dierwelzijn.
  Oftewel allerlei duurzaamheids en dierwelzijn eisen zonder markt-economische uitvoerbaarheid.

 • theorikyreintjes1

  Wie is nog bereid om voor de politiek en een dwaze maatschappij te werken? Alles eisen en niet willen betalen! Je moet beginnen met mensen niet voor de gek te houden!

 • politiek

  Duurzaamheid , veilig en gezond voedsel zal er zonder meer moeten komen. Het zou er eigenlijk al moeten zijn of altijd moeten zijn.. Dat is nu nog ondergeschikt aan de markt. En dat is fout. Dat behoort de basis te zijn en niet op deze eisen toegeven om maar boer of ondernemer te kunnen blijven en dan de maatschappij de schuld geven ! Als de markt helemaal verziekt is zoals ik hier lees kun je Co Verdaas niet aanrekenen. Dat is meer de schuld van bestuurders uit het verleden.

 • bankivahoen

  Het voedsel is veilig politiek@ !

 • Grensboerke

  Beste politiek, houd je handen eens onder de kraan en vervolgens was je je gezicht. Misschien wordt je dan wakker uit je nare droom.
  Zoals anderen al hebben gezegd; we leven niet op een eiland en onze consument is hyprocriet. Hij schreeuwt om veilig en milieuvriendelijk voedsel en als de aankoop gedaan moet worden geldt alleen de prijs. De consument heeft het nog te goed en kan nog te vaak op vakantie gaan en beseft niet wat eten waard zou moeten zijn. Het is toch onmogelijk dat een liter water meer kost dan een liter melk in de supermarkt en hetzelfde geldt voor een kilo vlees die goedkoper is dan een kilo kattenvoer!

 • politiek

  Beste Grensboerke. Ik kan mijn handen beter met melk wassen , dat is n.l. goedkoper !. Dat het huidige water in de supermarkt duurder is als melk en een kilo vlees goedkoper als een kilo kattenvoer ligt aan de bestuurders in het verleden ! Zowel CDA als (Z)LTO als andere bestuurders. Mogelijk en hopenlijk kunnen de nieuwe bestuurders dit omvormen. Correct,goed en veilig voedsel moet beter gewaardeerd en betaald worden. De rest is troep ! . In andere Westerse , ontwikkelde landen betaald men ongeveer 18 tot 20 % van besteedbaar inkomen aan voedsel. In Nederland meen ik 10 tot 12 %. In onontwikkelde landen betaald men tot 80 % aan voedsel. Of zijn die juist wel ontwikkkeld !.

 • Elevage

  Er ligt nog een aardige klus te wachten als je wil dat de nederlanders 20% van hun besteedbaar inkomen uit gaan geven aan eten.
  Ze willen liever een nieuwe lease-auto, 3x per jaar op vakantie en vooral de eerste zijn met een i-pod/pad/pet of welke versie dan ook.
  En dan nog even snel een rondje naar de MacD voor de dagelijkse portie vette hap :-(

 • zwbig

  Politiek, volgens mij worden de prijzen van ons voedsel ingevuld door de supermarkten en niet door de bestuurders, zoals pas AH eenzijdig 2 % verlagen, voor de buhne teruggedraaid, maar achter de schermen???

 • Jaap 109

  Nu gaan we 4 jaar links af. Terug naar af!

 • Jaap 109

  Hoeveel agrariërs hebben PVDA gestemd?
  Dank je wel Mark!

 • lub tuf

  kijk naar het ruimtelijke ordening beleid van de provincie gelderland ' is een grote dierentuin' en je weet waar het de komende jaren naar toe gaat met regent verdaas.

 • ikkethuis

  als de consument moet bezuinigen, doet hij het op eerste levensbehoeften zoals eten. Hij gaat hier zeker niet meer aan uit geven, zoals duurder biologisch eten. Ik vrees het ergste voor mijn biologische collega s , maar wens ze het beste.

 • grolschzetor

  Wacht nou gewoon af...

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.