Home

Nieuws 1043 x bekeken

Chinees kunstmestbedrijf sluit enorme kali-deal

Chongqing – Het Chinese kunstmestbedrijf Sichuan Chemical heeft een tienjarige afnamedeal voor kali afgesloten met het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Prospect Global Resources. De waarde van de deal wordt door de partijen geschat op 1,5 miljard euro. Het betreft één van de grootste meststoffendeals uit de Amerikaanse geschiedenis.

De Chinese kunstmestmarkt groeit snel omdat akkerbouwarealen uitdijen en boeren mede dankzij staatssubsidies steeds meer investeren in productiemiddelen zoals zaaigoed, bestrijdingsmiddelen en kunstmest. China zelf heeft echter een tekort aan meststoffen zoals kali en fosfaat.
Vanuit China wordt gepoogd de grondstoffenleveranties veilig te stellen, ook door onder meer miljoenen hectares landbouwgrond in Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika te kopen. Ook investeren Chinese bedrijven vaak met rugdekking van Chinese aan de staat gelieerde banken in mijnbouwprojecten in het buitenland.

Of registreer je om te kunnen reageren.