Home

Nieuws 744 x bekeken

Cargill in problemen door “liefdeshotels”

Tokio - Agrarisch handelshuis Cargill verkocht onlangs een tiental “liefdeshotels” in Japan voor 20 miljoen dollar (15,5 miljoen euro), waar ze eerder 60 miljoen dollar betaalde. Het bedrijf wordt nu echter geconfronteerd met boze werknemers die zichzelf in de handen van één van de grootste Japanse maffiaorganisaties terugvinden.

Cargill geldt als grootste handelshuis in agrarische grondstoffen, één van de grootste voedingsproducenten en een belangrijke vastgoedinvesteerder. De investeringstak van het bedrijf uit de staat Minnesota, CarVal, stak in 2004 en 2005 geld in Japanse hotels die hun kamers voor een uur verhuren aan koppels die nog bij hun ouders thuis wonen, toeristen met een kleine beurs of prostituees.

Volgens The New York Times  zijn de 300 werknemers van de hotels na de overname door de Kato Pleasure-groep weggestuurd door mannen in zwarte pakken. Hun toekomst is onzeker. De hotels werden door de mannen, vermoedelijk leden van de meestal geüniformeerde maffia, voor bezoekers gesloten.

De gewezen exploitant van de hotels namens CarVal, Alchemy, vindt dat Cargill onzorgvuldig is omgegaan met de verkoop en illegaal: Amerikaanse bedrijven mogen volgens de regels van het Amerikaanse ministerie van Financiën geen zaken doen met het misdaadsyndicaat Yamaguchi-gumi. De eigenaar van Alchemy is overigens de Serviër Miro Mijatovic, die tevens de scepter zwaait over een omstreden Japans vechtsportagentschap dat vanwege banden met de maffia werd geweerd door Japanse televisiestations.

CarVal heeft voor 9 miljard dollar aan investeringen onder haar hoede.

Of registreer je om te kunnen reageren.