Home

Nieuws

Canada en Mexico willen vrijhandelszone

Ottawa – Canada en Mexico zijn formeel toegetreden tot onderhandelingen om te komen tot een vrijhandelszone voor landen rond de Stille Oceaan, het Trans Pacific Partnership (TPP).

In Canada is de varkenssector verheugd met de toetreding, maar andere sectoren vrezen goedkope concurrentie uit de VS, dat het TPP-proces trekt. Amerikaanse congresleden hebben er bij de handelsvertegenwoordiger van de regering Obama, Ron Kirk, op aangedrongen dat Canada voor toetreding tot de TPP wel importbarrières voor zuivel en pluimveevlees moet afbreken. Deze productcategorieën zijn eerder vrijwel helemaal buiten de Noord-Amerikaanse vrijhandelszone NAFTA gehouden, terwijl de zuivelsector denkt over een langere periode miljarden dollars extra omzet te kunnen behalen.

Naast bovengenoemde landen wordt ook onderhandeld met Australië, Nieuw-Zeeland, Chili, Peru, Vietnam, Maleisië, Singapore en Brunei. De Japanse regering heeft interesse, maar de Japanse boerenlobby is een felle tegenstander, omdat een groot deel van de agrarische sector in Japan nauwelijks concurrerend is.

Of registreer je om te kunnen reageren.