Home

Nieuws 3 reacties

CDA bespreekt nederlaag op congres

Rotterdam - Het CDA bespreekt zaterdag tijdens zijn najaarscongres in De Doelen in Rotterdam de nederlaag bij de verkiezingen op 12 september.

De christendemocratische partij ging toen van 21 naar 13 zetels in de Tweede Kamer.

Een zevenkoppige commissie onder leiding van burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch heeft zich de afgelopen weken over de nederlaag gebogen. Ze keek onder meer naar de totstandkoming van de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma. Het was de tweede keer op rij dat de partij enorm verloor.

Het CDA zat de afgelopen twee jaar in een minderheidskabinet met de VVD. Dat kreeg gedoogsteun van de PVV. De deelname aan deze coalitie zorgde in 2010 tot veel spanningen binnen het CDA. Na het vallen van de regering in april sloot de partij uit weer met de PVV een regering te willen vormen.

Naast de evaluatie van de commissie-Rombouts wordt 's middags in deelsessies verder gesproken over onder meer de gemeenteraadsverkiezingen die voor 2014 op de agenda staan.

Laatste reacties

  • Mozes

    Als CDA-lid zie ik de belangrijkste oorzaak in de politiek-ambtelijke inteelt binnen het CDA. Sinds Lubbers komen alle lijsttrekkers uit het ambtelijke milieu. De VVD heeft een lijsttrekker die bij Unilever vandaan komt, de PvdA heeft een lijsttrekker uit de activistenwereld. Ambtenaren zijn gevormd in een bepaalde machtspositie tegenover het volk anders dan mensen uit het bedrijfleven die gevormd zijn om een product te verkopen. Om klanten te binden en te werven. Om de concurentie aan te gaan. Keer op keer blijkt dat de ambtelijke lijsttrekker van het CDA onderuit gaat in de verkiezingsstrijd.

  • drientje

    Helemaal mee eens Mozes.

  • politiek

    Mozes en Drientje, waarschijnlijk twee CDA leden. Was het misschien niet beter geweest als je niet CDA leden het onderzoek had laten doen ? . Overigens het stond het CDA toch ook geheel vrij om een ,,ondernemer,, of gemotiveerder iemand als lijsttrekker te nemen als dat de oorzaak was. ? Lekker gemakkelijk om zo te praten. Misschien hebben ze wel niets beter en was dit het maximale. Verstandig en eerlijk zou geweest zijn om dat te vermelden in rapport. Herstel, indien mogelijk , gaat jaren duren lees ik en dat is dan weer correct denk ik. Je vervangt die ,,ambtenaren,, immers zo maar niet door ondernemers of een partij met een duidelijke stelling. Gemeenschappelijke waardes worden niet herkend en koerswijziging is niet nodig. Sneller en beter kun je dan gewoon op een ander partij stemmen om je doel te bereiken. Zo simpel is dat toch.

Of registreer je om te kunnen reageren.