Home

Nieuws 659 x bekeken 16 reacties

CDA belooft beterschap na kritisch rapport

Rotterdam - Het CDA moet de eenheid herstellen en weer een duidelijk smoel krijgen. Dat was de conclusie zaterdag van het najaarscongres van de partij.

Partijvoorzitter Ruth Peetoom en partijleider Sybrand van Haersma Buma beloofden hier hard aan te gaan werken. En de leden schaarden zich achter hen.

Eerder op de dag had Ton Rombouts zijn rapport over de verkiezingsnederlaag gepresenteerd. Het verlies was vooral te wijten aan tweespalt en onduidelijkheid van de standpunten. ,,We zijn onszelf kwijtgeraakt'', aldus de burgemeester van Den Bosch. Het herstel zal zijns inziens ,,eerder jaren dan maanden'' duren. De christendemocraten verloren de afgelopen zes jaar 70 procent van hun kiezers.

Hij riep de leden op zich achter Peetoom en Buma te scharen. Onze leden willen geen ,,bijltjesdag''. Ook rakelde hij de discussie over de C in het CDA weer op. Hij raadt aan minder nadruk te leggen op het christelijke als ze een brede volkspartij in het midden wil worden. Niet iedereen op het congres was daar blij mee.

Buma verklaarde naar een partij met een sociaal hart te streven. Hij wil een moeilijke periode afsluiten en de kloof die binnen de partij is ontstaan weer dichten. De keuze om met de PVV in zee te gaan in 2010 heeft ,,diepe wonden'' geslagen in het CDA, zei hij in zijn toespraak.

Het CDA moet weer een middenpartij worden voor iedereen. ,,Een CDA'er vraagt je niet naar je geloof, wel naar je houding in de samenleving'', zei Buma. Voor hem heeft de lokale agenda nu prioriteit. In 2014 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. ,,Onze kracht zit meer dan ooit in de regio's waar onze mensen dagelijks bezig zijn om dicht bij mensen problemen op te lossen.'' Op lokaal bestuurlijk niveau zijn de christendemocraten nu nog sterk vertegenwoordigd.

In de wandelgangen was weinig wanklank op het rapport te horen. Volgens oud-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Pieter van Geel, heeft Rombouts ,,precies gevoeld waar de pijn zit''. Onno Ruding, oud-minister van Financiën, ziet echter weinig reden om weer een discussie over het christelijke gehalte te beginnen. ,,Wij zetten vroeger zwaar in op het christelijke en trokken toch veel kiezers die niet christelijk waren.'' Kamerlid Sander de Rouwe vindt het debat voor fijnproevers.

Voor het eerst sinds zijn vertrek als partijleider in 2010 was Jan Peter Balkenende weer op een CDA-congres. Hij reikte een prijs uit die naar hem is vernoemd.

Laatste reacties

 • melkboertje

  het CDA moet eens weer tussen de gewone mensen gaan staan, en niet er boven, geen achterkammertjes politiek voeren en niet ja knikken en nee denken, gewoon recht voor z,n raap dat wil de burger en het bedrijfsleven, en daar horen ook de boeren bij want dat zijn tegenwoordig ondernemers ,en allemaal mensen die tegenwoordig niet meer gekleinneerd willen worden door het CDA van ja mevrouw en nee meneer, we leven in 2012. het ga je goed, maar betwijvel of het wat wordt

 • joannes

  Het is de erfenis van Balkenende, die berekende machtspolitiek bedreef zonder gezicht. De opkomst van WIlders, Rutte en nu Samson is niet toevallig. Het zijn charismatische gezichten die kwetsbaar een opinie hebben.

 • politiek

  Beste joannes, u wordt wat onduidelijk in uw reacties. Wie moet zich nu laten behandelen volgens u. Is dat Balkenende, Wilders,Rutte,Samson.? Of allemaal ? Zowat geheel Nederland moet zich maar laten behandelen als ze niet dezelfde mening heeft als u. U bent toch geen politicus CDA zeker ?
  Ik denk dat melkboertje het goed omschrijft inzake CDA.

 • John*

  vraag me toch af waarom balkenende na de dood van fortuin in een keer bovenaan stond.. misschien moeten ze eens gaan kijken wat er toen gebeurt is en vergelijken met nu.

 • joannes

  Fortuin was te kwetsbaar en populair en met de moord schrok heel Nederland dat we terug vielen op het alternatief. Met degelijk gezond verstand bestaande belangen conserveren en verdedigen. Balkenende en het CDA waren vertrouwde gezichten. WIlders speelde ¨ten koste van alles conservatief¨, en het CDA werd gedwongen de status quo, het midden, te verdedigen. In de samenwerking met de VVD, die zich ontwikkelt met Rutte, die naast politicus ook nog eens eens populair en een gezicht werd. De PvdA had zijn eigen problemen en is in de laatste verkiezingen gered met Samson die een enorme come back realiseerde met de debatten die als reality TV werden gerapporteerd/verslagen. Het publiek had ineens een realistische keuze ipv de achterkamertjes van het CDA tegen de populistiche aktie parijen van oa Wilders. Na de schrik, dat dit een combinatie van VVD en PvdA oplevert, krijgen we nu de verrassing: bestaande en gevestigde belangen jaren door het CDA in het midden gehouden en gekoesterd, liggen nu als prooi voor partijen die eindelijk eens hun Profiel zonder het CDA kunnen laten zien. Nieuw terrien voor iedereen: ook voor de kiezer!

 • joannes

  Politiek, ik begrijp uit je reactie dat je geraakt bent maar nog niet begrijpt wat er met je aan de hand is. Kijk eens hoe je tot je ideeën en opinies komt en waarom je zo fanatiek, manisch reageert op een ¨re actie¨. Je bent heel gevoelig voor iets of iemand die je kwetst of.... denkt dat je kwest! Juist die gevoeligheid kleurt je reactie. En daarvoor heb je hulp nodig!

 • aarthamstra1

  Het CDA is voor de agrarische sector NIETS MEER of MINDER dan een door geef Luik van het LTO /ZLTO ,RABO BANK
  ZLTO. Die dankzij het CDA het alleen recht heeft op Kadaver verwerking.Vele wetten heeft multinational ZLTO naar haar hand heeft laten zetten.
  Die elk particulier initiatief die ze lastig, gevaarlijk vinden voor hun macht wellust met hulp van de wet gemaakt door hulp van de honden van het CDA de nek heeft proberen om te draaien . Zo ook de RABO, HERMAN WIJFFELS die men namens de overheid een stuk laten schrijven hoe de banken in de toekomst beter kunnen . Hij ,,Wijffels heeft al een voorzet gegeven., de banken die de boel beduvelen moeten verboden worden zo ook bankiers, Hij doelde op Dick Scheringa . WIE zijn de grote oplichters die nu in het beklaagde bankje staan voor de miljarden die ze ten onrechte incasseerde .( LIBOR schandaal) DE RABO, WIE zouden ze dan moeten verbieden????
  Kan u vast voorspellen dat er niets veranderd. Alleen dan dat ze de wet zoals gewoonlijk aan proberen te passen dat een particulier NOOIT geen bank meer zal kunnen beginnen. Het is goed voor het vaderland en Christendom dat zulke partijen verdwijnen.

 • Mozes

  Dat de standpunten bij het CDA onduidelijk waren ben ik het wel mee eens. Buma sprak tijdens de verkiezingscampagne over ' moraal' in de economie maar maakte dat nergens concreet en gaf nergens aan hoe dat beleidsmatig ingevuld zou worden. Ik zie voor dit probleem ook een oorzaak in de ambtelijke achtergrond van de CDA-top. Mensen uit het bedrijfsleven zijn veel meer getraind om duidelijke doelstellingen en beleid te communiceren.

 • John*

  vond het jammer dat alleen de dierenpartij stoppen met het laten groeien van de economie als standpunt had. Dit had prima in het cda programma gepast!

 • joannes

  Precies John* wanneer ze de balans hadden opgemaakt, hadden ze kunnen verdedigen wat er is bereik maar, gemotiveerd door de aandacht voor omgeving, welzijn, hadden ze hun aandacht moet leggen op conserveren. Net als de demografie wordt hun achterban ouder en die mensen hebben een voorkeur voor veiligheid, welzijn, conserveren wat er is en vooral waar voor gespaard is. WIlders heeft dit gevoel in extremen vertaald: xenofobie en moslim haat. Het CDA had daar moeten nuanceren. De DierenPartij keek naar welzijn, omgeving en een stapje terug in consumptie, en ook hier had het CDA met een stapje terug kunnen nuanceren. De VVD is pro export en grootbedrijf met vooral investerings stimuli en ook daar had het CDA met nuanceren wat kunnen bereiken en duidelijk kunnen maken dat we Nederland niet alleen de beurs genoteerde bedrijven moeten dienen. Beleid voor het voortvarende (ondernemende) gezin zou de C moeten vertegenwoordigen in het CDA. Kinderen, jonge gezinnen, gezinnen met studerende jeugd, en groot ouders hadden zich dan geindentificeerd met het CDA. De PvdA was ook zoekende maar heeft geluk gehad met Samson en daarmee ineens fris en sociaal over te komen.

 • John*

  ga er maar vanuit dat alle woorden die samson uitgesproken heeft vooraf flink afgewogen zijn door een heel team. Maar mensen zoeken inderdaad zekerheid. Het lijkt mij ook niet helemaal wij om een land als een bedrijf te leiden. Als land dien je voorwaarden te scheppen waarop bedrijven kunnen gedijen en waar de burgers zich prettig en zeker voelen.

 • Mozes

  John* en Joannes, als we door verdere technologische ontwikkeling de producten die we tegenwoordig consumeren kunnen produceren met minder mensen zal de koopkracht stijgen en de economie groeien of we willen of niet.

 • Mozes

  Joannes, nog een aanvullende reactie. Jou visie dat een groot deel van de bevolking behoefte heeft aan conserveren ben ik het wel mee eens. Tegelijk leven wij in een extreem veranderende wereld. Het beleid is in hoge mate gericht op aanpassing aan deze verandering. Over enkele decennia is China alleen economisch twee maal zo groot als de EU en de VS samen. India zal economisch ongeveer even groot zijn als China. We zijn al eeuwen gewend aan een leidende positie in Europa en de VS. Over enkele decennia ligt de leiding volledig in Azië. Vergaande samenwerking in Europa en samenwerking tussen EU en VS is noodzakelijk om nog enige invloed te houden en westerse waarden en balangen veilig te stellen.

 • joannes

  Mozes met ruim 16 mlj inwoners in Nederland moet je je dus een idee gaan vormen over: hoe participeren we in die wereld ontwikkeling/groei ......met behoud van waarden en welvaart? Het zonder beleid najagen van groei, niet wetende wat je vernietigd, kan destructief zijn voor velen. Nu dat is het gevoel wat velen m.i. hebben, destructie van vrijheid en welvaart. Daarom heeft men aandacht voor de Natuur, voor de authenciteit van het Voedsel, voor de beroepsethiek, enz....

 • Mozes

  Dat ben ik met jou eens joannes. Concreet betekent dit voor mij dat wij niet blind het Angel Saksische economische model moeten volgen maar het Rijnlandse model.
  Het kan wat de landbouw betreft betekenen dat we ons moeten afvragen hoe duurzaamheid gerealiseerd kan worden. Doe je dat door alleen maar eisen te stellen aan boeren of moet je dat doen door eisen te stellen aan de verkopers van voedingsproducten zoals supermarkten. Dat supermarkten bv verboden wordt om producten te verkopen die niet aan bepaalde duurzaamheidseisen voldoen.

 • John*

  juist mozes, als er aan de verkopers eisen worden gesteld zijn we zo rond met het omschakelen van de productie. Maar ergens zijn er andere belangen waardoor dit niet gebeurt.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.