Home

Nieuws 488 x bekeken

Bunge verdient meer met handel

White Plains – Bunge heeft het afgelopen kwartaal fors meer verdiend aan de handel en verwerking van granen en oliezaden dan een jaar geleden. Het Amerikaanse agriconcern boekte echter net als vorig jaar een fors verlies met suiker en bio-ethanol. Bunge zoekt in navolging van concurrent ADM investeringsmogelijkheden in Australië.

Bunge boekt een nettowinst van 297 miljoen dollar (229 miljoen euro) tegen 140 miljoen dollar vorig jaar. De omzet nam toe van 15,6 naar 176,3 miljard dollar (13,4 miljard euro). De cijfers zijn goed, aldus topman Albert Weisser, zeker omdat de grondstoffenmarkten door de gedecimeerde maisoogst in de VS complexer en meer onvoorspelbaar zijn geworden. Daardoor kan volgens Weisser over het lopende kwartaal ook niet veel gezegd worden.
Het ooit in Amsterdam opgerichte maar nu vanuit de staat New York geleide concern verwacht wel dat hoge prijzen zullen leiden tot een forse areaaluitbreiding in eerst Zuid-Amerika en daarna het Noordelijk Halfrond. Bunge heeft volgens Weisser een groter geografisch bereik nodig. Eerder maakte ADM bekend voor 2 miljard euro het Australische GrainCorp te willen overnemen. Ook Bunge kijkt volgens Weisser nadrukkelijk voor overnames naar Australië, al waarschuwde hij dat Bunge zeker geen heel grote bedragen wil uitgeven.
De brutowinst van de divisie Agribusiness, goed voor handel, verwerking en opslag van vooral granen en oliezaden, nam toe van 149 naar 406 miljoen dollar (314 miljoen euro). Het handelsvolume van Bunge nam toe van 38 miljoen ton naar 43,2 miljoen ton. Het bedrijf profiteerde van een grote beschikbare hoeveelheid graan uit Zuid-Amerika en een sterke exportvraag vanuit onder meer het Midden-Oosten, Noord-Afrika en China.
De suikerrietoogst in Brazilië leverde minder suiker op dan gewoon. De suikeroogst kon echter logistiek niet snel worden vervoerd doordat havenfaciliteiten in Brazilië een tijd lang stil lagen vanwege stakingen van overheidspersoneel dat de havenpraktijk controleert. Toch stelt Bunge in principe geld te hebben verdiend aan de verwerking van suiker en slechts een beperkt verlies met de handel.
Dat het verlies toch op 47 miljoen dollar (36,4 miljoen euro) uitkwam, komt doordat de waarde van een joint-venture voor de verwerking van mais in bio-ethanol eenmalig negatief is bijgesteld. Bunge ziet voor de kunstmestafdeling een sterke vraag in Zuid-Amerika maar door forse concurrentie staat er wel druk op prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.