Home

Nieuws 11 reactieslaatste update:4 okt 2012

Brabant gaat duizenden boeren niet controleren op vergunning

’s-Hertogenbosch - Boeren die een stalaanpassing hebben gedaan in de periode 1994 – 2010 worden niet meer gecontroleerd op het in bezit hebben van een vergunning volgens de Natuurbeschermingswet. Provincie en ZLTO schatten dat het om duizenden boeren gaat in Noord-Brabant.

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben dinsdag besloten om de Natuurbeschermingswet onuitvoerbaar te verklaren en erkend dat de wet de ontwikkelingen in de veehouderij belemmert. Doel van de wet is behoud en herstel van de natuurkwaliteit in Nederland en draagt bij aan een beter leefklimaat.

Reden is de grote hoeveelheid aanvragen die de provincie met name uit de veehouderijsector heeft gekregen. Sinds een uitspraak van de Raad van State in september 2011 moeten alle veebedrijven die een bedrijfsaanpassing hebben gedaan in de periode 1994 – 2010, met terugwerkende kracht een vergunning volgens de Natuurbeschermingswet aanvragen. De provincie zegt sindsdien ruim honderd aanvragen per maand binnen te krijgen. Gedeputeerde Johan van den Hout: "Ondanks een forse capaciteitsuitbreiding, heeft de provincie inmiddels een afgifteachterstand van een jaar."

De andere reden waarom de provincie geen uitvoering meer wil geven aan deze nationale wet is het ontbreken van een toetsingskader. Dit zou vast gelegd moeten worden in de Programmatisch Aanpak Stikstof (PAS). Het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft onlangs een brief gestuurd naar staatssecretaris Bleker waarin staat dat de wet zonder PAS niet uitvoerbaar is. Brabant is de eerste provincie die uitvoering geeft aan dit standpunt.

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat de invoering van de PAS heel veel tijd kost en zegt de zorg van de provincies te kennen.

Boeren met een stalaanpassing na 2010 hebben wel een vergunning volgens de Natuurbeschermingswet nodig. Ook ondernemers met nieuwe plannen moeten een vergunning aanvragen.

De provincie blijft handhavingsplichtig maar heeft besloten dit beleid aan te passen: bij een handhavingsverzoek zal Gedeputeerde Staten (GS) zelf besluiten per specifiek geval of er gehandhaafd gaat worden of niet. ZLTO laat weten blij te zijn met het besluit van GS, maar benadrukt nog wel dat de onzekerheid blijft omdat de provincie wel handhavingsplichtig blijft.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  toch wel makkelijk, als ambtenaar zijnde, ik heb het te druk en het hoeft niet meer, kom ik niet mee weg, of is dit ook weer onzin???????????

 • Ishtar

  Precies, gewoon niet meer aan de wet houden is veel makkelijker.
  En regels, pfff veelste moeilijk allemaal.
  En visie was toch, boer heeft recht op uitbreiding, no matter wat, dus er veranderd toch niets.
  Dus regels zijn gewoon onhandig.
  Het beleid van Bleker levert vructen op.
  Luchtwassers zou ik uit gaan zetten, och nee, die stonden al uit... wat dom van mij..
  Gezondheidsraad gaat adviseren om geen afstandscriteria tussen veeindustrie en burger wonen te maken omdat dat zo ingewikkeld is.
  Gezondheidsraad vindt dat boeren zelf wel kunnen `ondernemen` om te voldoen aan emissie etc.
  Dit zijn dezelfde ondernemers die tonnen aan antibiotica nodig hebben om zogenaamd voedsel te maken voor de mens? Right?
  Die het zelfstandig en als sector niet begrepen dat dat niets te maken heeft met een vak als voedsel producent?
  Tuurlijk zijn de ´bestuurders´van lto en zlto hondsgelukkig, immers dit is wat ze willen, schijt aan mede burgers en schijt aan de natuur.
  Maar natuurlijk willen ze wel de wereld voeden, oh nee, het was redden, en het is allemaaal de schuld van de cosnument, ach sorry nee, de keuze van de consument was het toch?
  Dit zijn ze de echte ´bestuurders´eerst de boel bewust verzieken en dan zeggen we kunnen het niet meer oplossen.....

 • Ishtar

  Wat een afknapper is dat toch die bestuurders in de veeindustrie plus hun marionetten op elk departement in politiek, en op lokaal niveau in de `provincie´en nu ook in het buitenland.
  Lekker voor het draagvlak zou ik maar denken......
  Graaien, graaien en graaien dus zowel in binnen en buitenland.
  Benieuwt wat Aalt D en mevr. Fresco .van de beste universiteit van de wereld nu weer uit zijn mouw gaat schudden, geen geld voor ouderen en onderwijs, wel geld voor de veeindustrie ?
  Om zogenaamd de wereld te redden?
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/13030101/__Ruim_11_miljoen_voor_megastallen__.html
  Ruim 11 miljoen subsidie voor megastallen

  DEN HAAG - Sinds het aantreden van het kabinet-Rutte in 2010 hebben 101 megastallen in totaal 11,2 miljoen euro aan subsidies gekregen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) woensdag in antwoord op vragen van de Tweede Kamer

 • Mels

  Ooit zijn die subsidieregels bedacht en je zal als ondernemer in welke sector dan ook gek zijn als je die niet meepakt.Ik als fel tegenstander van welke subsidie dan ook zal als er een potje is wat bij mijn plannen past het ook niet nalaten om de pot te pakken omdat mijn collega die er niet tegen is het ook doet en daardoor een andere concurrentiepositie inneemt.Oja Ishtar,hou eens op met je antibiotica onzin,jij krijgt die nl ook als je een ontsteking hebt en erger nog die voor de mens en dieren zijn o.h.a gelijk van soort,daardoor ontstaat de resistentie,iets waarvoor dierenartsen al jaren terug gewaarschuwd hebben.

 • joannes

  Ze zullen gedacht hebben: Wat de ambtenaar mag, mag de boer niet!

 • politiek

  Duurzaamheidsmaatregelen worden geschrapt, controles natuur beschermingswet vinden niet meer plaats en toch praten bij AH , aan die ronde tavel , over een eerlijke verantwoordelijke duurzame veehouderij ? . Naast de duizenden bedrijven jarenlang hormoongebruik nu dus ook duizenden bedrijven jarenlang niet controleren op de Natuurbeschemingswet. De sector zou dit zelf niet moeten willen deze situatie. Als de (Z) LTO blij is als er niet meer gecontroleerd wordt zal men nog heel wat gaan meemaken in de veehouderij. Ook de (Z)LTO moet zijn verantwoording nemen , imago veehouderij , anders is het zodadelijk niet - 2 % maar - 20 % bij AH ! voor deze veehouderij industrie. AH wordt het kwalijk genomen als deze geen duurzamere producten nastreeft en gaat verkopen in de schappen en de veehouders gaan nog verder industriealiseren. ! Dit gaat gewoon fout lopen , de boerengezinsbedrijven zullen eerst afvallen en AH , Jumbo enz. zal de correcte duurzame eerlijke veilige producten uit het buitenland gaan halen ! .

 • leo,s vriend

  mensen, lees eens! Er word alleen geschreven dat nbr niet controleerd op dingen die niet te controleren zijn: een volstrekt overbodige verg. die ineens met terugwerkende kracht aangevraagd moet worden voor iets dat mischien al in 1994 gerealiseerd is.
  Is er op dit forum werkelijk iemand die dit zinvol vindt?
  Laat ze maar streng controleren op dieraantallen en luchtwassers etc.

 • Elevage

  we trekken een streep en beginnen dan vanaf 2010 wel met contrôleren.
  Lijkt mij voor iedereen de beste oplossing. En dan zijn ze vast zo 'bij ' met alles nalopen.
  Hoe kun je nou iets controleren dat in 1994 al is uitgevoerd. Over ouwe koeien gesproken. Zonde van de tijd, en dan niet alleen die van de ambtenaren

 • varkenshouder1

  Degene die hier tegen subsidies is moet goed nadenken. De complete maatschappij hangt aan elkaar van de subsidies. Of je nu naar de tandarts gaat, het ziekenhuis bezoekt, een fles bier koopt of een glas melk. Alles gesubsidieerd, dus moet je niet zeiken over een boer die subsidie ontvangt, want je doet er zelf volop aan mee !!!!

  Wat de provincie betreft zou ik zeggen vereenvoudig je beleid zodat het controleerbaar wordt.

 • DJM

  Moet Overijssel ook doen!!!!

 • Biggemans

  Kan ik eindelijk door met uitbreiden en stoppen met procedures

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.