Home

Nieuws 11090 x bekeken 2 reacties

Bouwland duurder, grasland goedkoper

Apeldoorn – Voor bouwland werd in september meer betaald dan een maand daarvoor. Een hectare kostte 41.671 euro. In augustus was dat 39.881 euro per hectare. Grasland daalde in waarde. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster.

In september lag de gemiddelde prijs voor grasland op 36.943 euro per hectare. In augustus kostte het 37.953 euro. Volgens makelaars is het extreem rustig op de grondmarkt. “Er is geen aanleiding tot een prijsverlaging”, zegt Arjan van der Waaij, voorzitter van de vakgroep Landelijk & Agrarisch Vastgoed van makelaarsvereniging NVM.

Sinds januari dit jaar schommelt de grondprijs volgens het Kadaster rond de 40.000 euro per hectare. Voor bouwland wordt gemiddeld een paar duizend euro per hectare meer betaald.

Het Kadaster hanteert selectiecriteria voor het bepalen van de gemiddelde grondprijzen. Het gaat om transacties groter dan 1 hectare, uitsluitend bouw- en grasland, zonder gebouwen en alleen transacties met grondprijzen tussen de 20.000 euro en 60.000 euro worden meegenomen. Vraag is of het Kadaster hierdoor wel tot juiste waarden komt. In veel landbouwgebieden betalen boeren fors meer dan 60.000 euro per hectare. In Flevoland ligt al geruime tijd de gemiddelde grondprijs ruim boven de 70.000 euro per hectare. Ook in andere landbouwgebieden, zoals in Twente of delen in Gelderland en Noord-Brabant ligt de gemiddelde prijs van landbouwgrond boven de 60.000 euro per hectare.

Boerderij ontvangt van het Kadaster ook de transacties van landbouwgrond, maar hanteert andere selectiecriteria. Om extremen uit te sluiten worden van alle transacties de 5 procent goedkoopste en duurste transacties uitgesloten. Tevens worden alle transacties meegenomen vanaf een halve hectare. Bouwland brengt volgens de Boerderij-selectie momenteel gemiddeld rond de 50.000 euro per hectare op. Grasland 46.000 euro per hectare.

Laatste reacties

  • simpel boerke

    Het is extreem rustig op de grondmarkt!! Hadden we dit niet al eerder op de huizenmarkt. Mogelijk een voorbode dat net als bij de huizenmarkt de luchtbel langzaam leeg loopt. Het is voor veel parijen niet te hopen, maar behoort zeker tot de mogelijkheid. Ook binnen de landbouw worden de financieringen door de banken kritischer bekeken.

  • Rolf Roelofs

    in de geschiedenis is het altijd nog zo geweest dat de grondprijs de huizenprijzen volgde zij het met enige vertraging. het klop ook nu weer.

Of registreer je om te kunnen reageren.