Home

Nieuws 1718 x bekeken 8 reacties

Bleker waarschuwt voor verbod nertsenhouderij

Den Haag - Een verbod op de nertsenhouderij is schadelijk voor de economie en de staatskas. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer.

Onlangs pasten de initiatiefnemers van een mogelijk verbod, PvdA en SP, hun wetsvoorstel enigszins aan. In de hoop twijfelende fracties over de streep te trekken, voegden zij enkele verzachtende maatregelen toe. Het gaat daarbij onder meer om een sloopregeling en pensioenvoorziening.
Op de rijksbegroting is alvast jaarlijks 2 miljoen euro gereserveerd voor deze maatregelen, maar dat is volgens Bleker volstrekt onvoldoende om de werkelijke schade te vergoeden. Omdat de voorgestelde overgangstermijn loop tot 2024 is er in totaal 28 miljoen beschikbaar. Uit onderzoek van landbouweconomisch instituut LEI blijkt echter dat de schade kan uitkomen tussen de 52 en 148 miljoen.
Bleker waarschuwt dat een verbod kan leiden tot claims van gedupeerde nertsenhouders, met mogelijk grote gevolgen voor de staatskas. Ook stelt hij dat het wetsvoorstel de werkgelegenheid en exportpositie van Nederland in gevaar brengt. Bij verplaatsing van de nertsenhouderij naar andere landen kan tevens het dierenwelzijn worden aangetast.

Laatste reacties

 • gerrit.lammertink1

  Goed zo Henk, als Minister Verhagen dit ook nog een keer onderstreept dan zijn we al een heel eind verder.

 • schoenmakers1

  het zou beter zijn een verbod op huisdieren te maken, dierwelzijn en het voorkomen van resitente bacterien zouden dan veel beter gewaarborgd zijn

 • pepe C

  Gelukkig zijn zowel Bleker als Verhagen binnenkort uitgerangeerd. De Tweede Kamer heeft inmiddels helemaal democratisch al een besluit genomen.

 • aarthamstra1

  2 miljoen per jaar op zij gezet om de schade straks te betalen. Dat is niet veel tegen over de 10 tallen miljoenen die ze jaarlijks binnen halen aan belasting inkomsten uit de pelsdieren branche. Om maar te zwijgen over de extra honderden werklozen . Wat is het werkelijke plaatje voor de overheid.

 • B bob

  Ten onrechte schadevergoeding geven aan een groep mededogeloze dierfolteraars die al tientallen jaren arrogant tegen de maatschappij aanschoppen is altijd nog beter dan al het belastinggeld aan de Banken en Griekenland/Spanje te schenken.

 • aarthamstra1

  B.Bob. Zo gaat die goed nu ook de mens ,

 • Larkens

  nav de laatste zin van Bleker: zullen we de kinderarbeid dan ook maar weer in ere herstellen? Want het welzijn van kinderen tijdens de kinderarbeid 1870 was in Nederland beter geregeld dan in India. En omdat wij zijn gestopt met kinderarbeid maakt ons verantwoordelijk voor de ellende van die andere kinderen...
  Of zijn wij gestopt met kinderarbeid omdat we vonden dat dit niet meer past in een beschaafd land? Juist! En om die reden stoppen we nu met het nutteloos laten lijden van pelsdieren. Andere landen hebben daar hun eigen weg in te gaan. Het is al treurig genoeg dat Nederland niet een voortrekkersrol heeft (andere landen tonen meer beschaving op dit punt) en dan staat de einddatum ook nog eens op 2024. Al in 1999 waren de eerste signalen zichtbaar dat Nederland deze stap zou nemen. Dan had je als fokker toch al in actie kunnen komen om je voor te bereiden op een andere toekomst?
  Duizenden mensen raken jaarlijks hun baan kwijt. Da's werkelijk heel spijtig en dramatisch voor sommigen, maar ga me niet vertellen dat je dit niet zag aankomen. Binnen een paar jaar is iedereen overgegaan op digitale fotocamera's waardoor honderden ontwikkelcentrales binnen korte tijd overbodig zijn geworden. Hoeveel miljoen is daarvoor gereserveerd binnen de rijksbegroting? Niets....

 • Mozes

  Larkens, de laatste regels uit uw reactie slaan nergens op. Dat foto ontwikkelcentra's zijn gesloten is een gevolg van de ontwikkeling van de markt waar de overheid geen verantwoordelijkheid voor draagt. Het sluiten van de nertsenhouderij is een gevolg van overheidsbesluit waar de overheid dus verantwoordelijk voor is.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.