Home

Nieuws 471 x bekeken

Bleker vraagt provincies mestverwerkingsprojecten sneller te vergunnen

Den Haag – Staatssecretaris Bleker zal de komende weken opnieuw provincies en lokale overheden vragen prioriteit te geven aan het vergunnen van mestverwerkingsprojecten. Hij ziet geen reden om de mestverwerkingsplicht die 1 januari 2013 ingaat, uit te stellen.

Bleker erkent dat de afhandeling van de vergunningsprocedures voor mestverwerkingsinstallaties veel tijd vraagt. Dat schrijft hij in een brief van 4 oktober. Hij reageert daarmee op Kamervragen van VVD-Kamerleden Helma Lodders en Janneke Snijder naar aanleiding van het artikel in Boerderij Vandaag ‘Brabantse boer klem door vele procedures’. Bleker vindt het echter te voorbarig om nu al te concluderen dat ondernemers niet aan de toekomstige mestverwerkingverplichtingen kunnen voldoen. Bij het vaststellen van de percentages mest die ondernemers in 2013 zouden moeten verwerken, is volgens hem rekening gehouden met de huidige verwerkingscapaciteit en de tijd die nodig is om deze uit te breiden. "Ik zie geen reden tot uitstel", aldus Bleker.

De staatssecretaris schrijft verder dat het ministerie gesprekken voert met diverse partijen waaronder gemeenten, provincies en bedrijfsadviseurs om helder te krijgen waarom vergunningsaanvragen voor mestverwerkingsinstallaties niet vlot worden afgehandeld. Samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil hij de provincies bijstaan bij de afhandeling van de vergunningsaanvragen.

De Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout zegt over onvoldoende capaciteit en middelen te beschikken om de vergunningsprocedures vlot af te handelen. De Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk beaamt dat de overheid de provincies onvoldoende in staat stelt om hun taak op dit gebied uit te kunnen voeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.