Home

Nieuws

Bleker voor verbod groeibevorderaar

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw wil de groeibevorderaar ractopamine niet toelaten in de Europese Unie.

Hij wijst naast de argumenten die de Europese Raad van landbouwministers noemen ook naar de wetenschappelijke onzekerheden voor het gebruik van de groeibevorderaar voor dierwelzijns- en diergezondheidsaspecten.

In Europa is discussie ontstaan over het toestaan van producten met resten van ractopamine. Deze groeibevorderaar is in Europa niet toegestaan, maar is in met name de VS, Canada en Brazilië populair. Vorige maand werd de Europese Unie in het zogenaamde Codex Alimentarius-overleg (mondiaal overleg over voedselveiligheid) overstemd door een krappe meerderheid van landen die het gebruik van ractopamine bij de rund- en varkensvleesproductie wil toestaan. Dit heeft veel kwaad bloed gezet in de EU. De EU is fel tegenstander van het gebruik van het middel. Daarnaast worden besluiten in de Codex normaal op basis van consensus genomen. Nu was er slechts sprake van een beperkte meerderheid.

De Europese Raad adviseert het gebruik van ractopamine in vlees te blijven verbieden en het toezicht op importen van vlees dat is geproduceerd met ractopamine te verscherpen. De Raad baseert zich op de wetenschappelijke onzekerheid over de gevolgen van voedselveiligheid en het feit dat groeibevorderaars sinds 1996 zijn verboden.

De Europese Raad van landbouwministers spreekt eind oktober over de kwestie.

Of registreer je om te kunnen reageren.