Home

Nieuws 1618 x bekeken 5 reacties

Bleker overweegt wijzigingen verplicht gewasbeschermingsplan

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw is met de landbouwsector in gesprek over verbeteringen aan het gewasbeschermingsplan. Dat heeft hij toegezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over gewasbeschermingsmiddelen.

VVD-Kamerlid Helma Lodders wil af van het gewasbeschermingsplan in de huidige vorm. “Een akkerbouwer bepaalt welke middelen hij gaat gebruiken niet in de winter, maar tijdens het teeltseizoen”, zegt Lodders. Ze wijst erop dat het middelengebruik afhankelijk is van de stand van het gewas en eventueel advies van teeltbegeleiders. “Het maken van een gewasbeschermingsplan in de winter is een nutteloze administratieve last”, vindt de politica. Ze probeerde voor haar voorstel steun te krijgen van de PvdA, om een meerderheid te krijgen. Lutz Jacobi (PvdA) reageerde niet direct afwijzend. “We zitten niet te wachten op bureaucratie. Als de procedure belangrijker wordt dan het milieu, dan vindt u mij op uw pad om hier iets aan te doen.”

Tijdens het debat bleek een ruime Kamermeerderheid tegen het besluit van staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) om de motie van Rik Grashoff (Groenlinks) voorlopig niet uit te voeren. Grashoff wil een verbod op particulier gebruik van glyfosaat, maar Atsma heeft dit niet opgenomen in het actieprogramma duurzame gewasbeschermingsmiddelen. Atsma heeft hiervoor gekozen na een inspraakronde met gemeenten en andere organisaties. Hieruit is gebleken dat veel gemeenten en woningcorporaties een verbod nog niet haalbaar achten, niet alleen op basis van de kosten, maar ook praktisch vanwege personele consequenties. “Ik heb daarop besloten dat we eerst nog eens beter moeten kijken naar wat wel en niet kan”, aldus Atsma.
Groenlinks, D66, PvdA en PvdD waren niet tevreden met het antwoord. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf opperde een tussenoplossing: voor particulier gebruik van glyfosaat alleen een lage concentratie middel toestaan. Hij wijst erop dat het CTGB het middel heeft toegelaten op basis van een zorgvuldige toetsing.

Laatste reacties

 • agratax2

  Den Haag heeft ies weg van het oude Rusland, in de winter bepalen wat je in de zomer moet en doen wanneer je dit moet doen. Boeren volgens de kalender hoe DOM kan een mens zijn. Gelukkig is de Tweede Kamer verstandig geworden na de verkiezingen en laat de gewasbescherming aan de wetenschap (boeren en hun specialisten) over. Hopelijk gaat de Tweede Kamer op meer fronten de oplossing van problemen overlaten aan de praktijk en neemt ze haar taak als Controleur eens serieus en gaat niet langer de regering en het bedrijfsleven voor de voeten lopen. De schade tot nu toe is al groot genoeg.

 • ikkethuis

  Er zou ook veel winst te behalen zijn met het makkelijker toe te laten van gewasbeschermingsmiddelen.
  1 Als men een klein pakket tot de beschikking heeft, zal men eerder resistentie krijgen, wat lijdt tot meer middelen spuiten
  2 Als men 2 plagen moet bestrijden moet men met een beperkt pakket soms 2 verschillende middelen gebruiken, met een ruimer pakket is de kans groter dat er een middel tussen zit wat beide plagen bestrijdt.
  Zoals nu de overheid bezig is met dit beleid werkt dus negatief voor het gehele middelen gebruik wat betreft de hoeveelheid werkzame stof die verspoten wordt.

 • B bob

  Ikkethuis, de geoorganiseerde chemische misdaad is bezig met het produceren en in de markt drukken van de middelen die de Bijen totaal zal uitroeien in de nabije toekomst . Dan zijn we als mensheid ten dode opgeschreven en zal Moeder Natuur een hele klus hebben met het opruimen van alle troep de achterblijft. Ik denk dat we dus in het belandg van Het milieu zo snel mogelijk moeten werken aan het uitroeien van ons als milieuramp.

 • ikkethuis

  b bob, begin dan eerst maar met je zelf .

 • deWat

  De veronderstelling bij mevrouw Lodders is een foute. Het creeeren van een gezonde uitgangssituatie doe je niet tijdens een teelt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.