Home

Nieuws 1131 x bekeken laatste update:13 feb 2013

Bleker: geen mogelijkheden meer voor compensatie rode diesel

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw ziet geen mogelijkheden om nog compensatie voor het afschaffen van de rode diesel te geven.

"De VVD en de PvdA hebben de financiële bron voor de compensatie weggehaald. Het is heel spijtig, maar het geld voor de compensatie voor de regeling is verdwenen", zegt Bleker. Hij kondigde kort voor de verkiezingen aan dat hij naast de 20 tot 30 miljoen euro uit het Lente-akkoord nog eens 20 miljoen euro vrij wilde maken voor de compensatieregeling. Ook dit extra budget wordt nu niet ingezet. "Het is te weinig. Er is nu geen reële financiële basis meer voor de compensatieregeling. Dat betekent dat er geen compensatie komt voor de 100 miljoen euro lastenverzwaring voor de agrarische sector. We waren goed op weg naar een goede compensatieregeling, maar dat gaat nu niet door. Het is een overwacht bittere pil", zegt Bleker.

Op de vraag of hij verbaasd is dat de extra investeringen van 200 miljoen euro voor natuur wel doorgevoerd worden, terwijl de investeringen in duurzaamheid niet door gaan, wil Bleker niets zeggen. Geluiden dat CDA-bewindspersonen zouden overwegen om op te stappen nu het lastig regeren is met de onderhandelingen tussen PvdA en VVD wijst Bleker van de hand. "Je gaat niet op voorhand verhuizen als je nieuwe buren hebt omdat je vreest dat het minder leuk wordt. Het land moet ook bestuurd worden", zegt Bleker.

De SGP is niet te spreken over het terugdraaien van de compensatieregeling. 'Met het nieuwe deelakkoord worden met het terugdraaien van de langstudeerboete trage studenten beloond en hardwerkende boeren gestraft. Dat is de wereld op zijn kop", vindt SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. Zijn partij is voorstander van het behouden van het accijnsvoordeel op diesel voor de landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.