Home

Nieuws 11 reacties

Bijna helft groente en fruit verloren

Gent – Bijna 50 procent van alle fruit en groenten die in Europa geproduceerd wordt, gaat verloren in de voedselketen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder leiding van de Universiteit Gent.

Volgens een schatting op basis van cijfers van de Wereldvoedselorganisatie FAO vindt 20 procent van het verlies plaats bij de productie, door insecten, roofdieren en het sorteren op kwaliteit.

Circa 5,5 procent van de groenten en het fruit gaat verloren bij de naoogst en de verwerking, waarbij te denken valt aan slechte bewaaromstandigheden en verlies tijdens transport. In de distributie en supermarkten gaat 7,5 procent verloren door bederf en het verlopen van de uiterste verkoopdatum. De consument is verantwoordelijk voor 13 procent van de voedselverliezen, vooral omdat voedsel wordt weggegooid.

Laatste reacties

 • mtsvanaaken

  De simpele conclusie is dat voedsel nog te goedkoop is als er zoveel verspilt wordt.

 • joannes

  Zo intensief en goed als dat er geproduceerd wordt, om vooral met de laagste prijs het meest te verkopen, blijkt dus in de praktijk tot verspilling te leiden! Dat ze dit op de Universiteit in Gent moeten ontdekken is natuurlijk niet toevallig met de focus van de WUR onder leiding van Aalt Dijkhuizen.

 • Bison

  Productie gewoon met 25% verlagen,.dan leren die verspillers die fratsen wel af.

 • Ceas

  We leven in een wereld dat men crisis noemt..
  Voedselprijzen omhoog, lonen omlaag dan weten ze wat creperen is..

 • hervé

  alléé, tis maar best dat ze 50 % verspillen
  stel u eens voor dat ze dat niet zouden doen, en alles opeten tot het op is
  dan zou er 50 % groenten en fruit teveel zijn op de markt
  je zou de prijzen nogal eens zien instuiken
  en om de boeren 50 % minder te doen produceren, wie ga je daarvoor aanstellen ? Boeren zitten zo niet ineen. Produceren, tot er niets meer aan te verdienen valt, en zich nooit afvragen: wie eet dat op. (en dan maar klagen dat de prijzen slecht zijn)

 • info140

  En hoeveel blijft er over van/bij de productie van groente en fruit buiten Europa?

 • joannes

  Info140, In de US zal het niet anders zijn maar in de Ukraine, Rusland heb je vrouwtjes die met een paar tomaten, appels of aardappelen enz,... op een metrostation verkopen. En niet één van die vrouwtjes maar elk station een stuk of 50. Dus daar zullen ze de AGF wel opeten.

 • zanden

  Treurig? En onder deze treurigheid alsmaar loze woorden roepen, zoals: 'wij moeten de hele wereld voeden. Dus moet het nog grootschaliger en nog intensiever. Hup, gentech er tegenaan( en roundup natuurlijk)'. Treurig! Wij moesten ons allemaal in het Westen diep en diep schamen. 1 Miljard mensen lijdt elke dag honger..........................

 • politiek

  Zanden, inderdaad. Gentech, roundop, groeibevorderaars, antibiotica enz. enz. Alleen maar euro,s in gedachten en echt niet die zorg voor die miljarden mensen met honger. Zodadelijk wordt er geen 40 tot 50 % weggegegooid in de Westerse wereld van de productie maar een 60 tot 70 % .! Hoe zal Aalt Dijkhuizen en die universiteit in Wageningen dit gaan oplossen ? . Er worden zelfs voedselproducten aangevoerd uit die landen naar hier om ze hier weg te gooien !!!!

 • B bob

  Ik beur 700% meer voor mijn Kippenvlees dan een Nederlandse 3 ster beter leven Pluimveehouder en weet zeker dat de mensen daarom zelfs de pan en het bord aflikken. LOL
  Mijn Kippenvlees is enorm smaakvol en volledig vrij van alle nare 'moderne 'middelen . De Bio-industrie heeft de waarde van Kip gewoon volledig teniet gedaan en alleen een enorme verbetering in de Qualiteit kan de Nederlandse pluimveesector nog redden . Ik heb weinig hoop dat dit ook daatwerkelijk gaat gebeuren aangezien de Buitenlanders in de markt springen met steun van de EU.

 • burgt

  geweldig Bbob maar kippen vlees heeft niets met groente en fruit te maken en je bent zielig als je de nederlandse pluimveehouderij zo afkraakt heb zelf niets met pluimvee ,maar de intentie van het artikel dat we toch leven in welvaart ondanks recessie .Vanavond kippepoten met veel groente en morgen gewoon wat opwarmen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.