Home

Nieuws 984 x bekeken

Bedrijfsleider die voor zichzelf begint houdt recht op jongeboerenregeling

Luxemburg - Een voormalig bedrijfsleider en medevennoot kan gebruik maken van de Europese jongeboerenregeling, als hij daarna een eigen landbouwbedrijf vestigt. Dat zegt het Europese Hof van Justitie in een zaak die is aangekaart door een Finse varkenshouder.

De Fin Anssi Ketelä was van 2004 tot 2007 bedrijfsleider van een varkensbedrijf (Louhikon Sikako Oy), waarvan hij 30 procent van de aandelen bezat.  In 2008 verkocht Ketelä zijn aandeel aan de medevennoot. Hij kon een gezinsbedrijf overnemen en deed een beroep op de Europese regeling voor jonge boeren. Aanvankelijk werd die steun toegezegd. Maar na een controle besliste de Finse overheid dat de varkenshouder geen recht had op de steun, omdat de subsidie alleen toekomt aan jonge boeren bij hun eerste bedrijfsvestiging. Ketelä had zich volgens de Finse overheid al eerder als landbouwer gevestigd, toen hij bedrijfsleder was van de vennootschap Louhikon Sikako Oy.

Ketelä vocht de beslissing aan bij de rechter. De Finse rechter vroeg het Europese Hof van Justitie om uitsluitsel. Het hof publiceerde donderdag zijn beslissing.

De uitspraak houdt in dat wie een minderheidsaandeel heeft in een bedrijf daarmee niet de volledige zeggenschap heeft en dus niet als bedrijfshoofd kan worden gezien in de zin van de Europese regels. Toen Ketelä in 2009 het gezinsbedrijf overnam werd hij voor het eerst echt bedrijfshoofd en dus maakt hij terecht aanspraak op de Europese vestigingssteun.

Of registreer je om te kunnen reageren.