Home

Nieuws

Atsma wil geen plafond voor eerste generatie biobrandstoffen

Den Haag - Het stimuleren van gebruik van tweede generatie biobrandstoffen mag niet leiden tot een plafond of beperking op de inzet van eerste generatie biobrandstoffen voor het behalen van de jaarverplichting. Dat schrijft staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij reageert hiermee op uitgelekte plannen van de Europese Commissie, waarin staat dat in 2020 maximaal 5 procent van de biobrandstoffen geproduceerd mag worden uit landbouwgewassen die ook voor voedsel gebruikt kunnen worden.

In 2020 kan in Nederland volgens berekeningen 46 Petajoule aan hernieuwbare energie worden ingezet. Hiervan is 38 PJ afkomstig van eerste generatie biobrandstoffen. Naar verwachting wordt in 2020 6,5 PJ aan biobrandstoffen geproduceerd uit afvalstoffen, waardoor ze dubbel tellen voor de hoeveelheid duurzame energie. Het gaat hierbij om 5,1 PJ aan biodiesel en 1,4 PJ aan benzinevervangers.

 

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu verwacht in 2020 1 PJ energie voor het wegtransport te gebruiken uit elektriciteit. Dit mag bij de berekening voor het aandeel duurzame energie 2,5 keer meetellen. Het totale brandstofgebruik in 2020 wordt voor Nederland geschat op 500 tot 600 PJ.

Atsma verwacht dat het gebruik van eerste generatie biobrandstoffen in Nederland nog kan toenemen, vooral als ook andere landen gebruik gaan maken van de mogelijkheid om biobrandstoffen uit tweede generatie dubbel te tellen voor de Europese doelstellingen. De vraag naar dubbeltellende biobrandstoffen zal daardoor toenemen. Op dit moment maken naast Nederland ook Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg en Groot-Brittannië gebruik van de mogelijkheid voor dubbeltelling.

Of registreer je om te kunnen reageren.