Home

Nieuws 1854 x bekeken 1 reactie

Argentinië zet klacht biodiesel door

Buenos Aires – Argentinië zet een klacht tegen de Europese Unie over Spaanse importbeperkingen voor Argentijnse biodiesel door. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse zaken bekendgemaakt. Argentinië startte een zaak bij de WTO in augustus maar Spanje zette de deur voor Argentijnse biodiesel dinsdag weer enigszins open.

Spanje blokkeerde Argentijnse biodiesel nadat Argentinië de lokale dochteronderneming van de Spaanse oliemaatschappij Repsol YPF nationaliseerde. Spanje zet vooraf bepaalde importquota overboord maar de wetgeving die het land de mogelijkheid geeft van de ene op de andere dag Argentijnse biodiesel te blokkeren, blijft intact, aldus de Argentijnen. De WTO zal uiteindelijk kunnen oordelen of handelsregels zijn overtreden. Argentinië mag dan vergeldingsmaatregelen treffen.
Spanje onderzoekt nu mogelijkheden om het bijvoorbeeld fiscaal aantrekkelijker te maken voor energiebedrijven om biodiesel te betrekken van leveranciers uit de EU. Het land heeft bovendien de Europese Commissie gevraagd handelsakkoorden die Argentinië in het handelsverkeer bevoordelen op te schorten en te zoeken naar concrete vergeldingsmaatregelen voor de nationalisatie van Repsol YPF. Europa is goed voor 50 procent van de buitenlandse directe investeringen in Argentinië en heeft volgens het land dus voldoende drukmiddelen.
Spanje importeert normaliter driekwart van haar behoefte aan biodiesel. De waarde van de Argentijnse biodieselexport naar Spanje bedroeg in 2011 750 miljoen euro.

Eén reactie

  • B bob

    Spanje in een spreekwoordelijke kip zonder veren en argentinie zal alleen bot vangen met hun vergeldingsmaatregelen . Misschien dat de Nederlandse overheid wel een paar miljard over heeft om aan de argentijnen te schenken als genoegdoening .

Of registreer je om te kunnen reageren.