Home

Nieuws 7 reacties

Antibioticagebruik in België niet gedaald

Brussel - Het antibioticagebruik in België is vorig jaar met slechts 0,1 procent gedaald ten opzichte van 2010. Dat blijkt uit het meest recente rapport van BelVatSAC (Belgian Veterinary Surveillance of Antibiotic Consumption).

Het totale gebruik van antimicrobiële premixen is wel in 2011 gedaald met 3,9 procent. Ook werd er per kilogram gewicht minder toegediend (min 3 procent). Het grootste gedeelte van deze premixen is verstrekt aan varkens (98,9 procent). De rest ging naar pluimvee en konijnenvoer. Het gebruik van antimicrobiële farmaceutica is daarentegen gestegen met 0,9 procent. Per kilogram diergewicht is er ook meer verstrekt (plus 1,8 procent).
Net zoals in de voorgaande jaren zijn de drie meest gebruikte klassen van antibiotica de penicillines (88 ton, 29,3 procent van het totaal) gevolgd door de sulfonamiden en trimethoprim (85 ton, 28,4 procent van het totaal) en de tetracyclines (72 ton, 24,2 procent van het totaal). Zowel het gebruik van sulphonamiden en trimethoprim en tetracyclines is gedaald in vergelijking met 2010 (min 4,5 procent en min 1,9 procent respectievelijk), terwijl het gebruik van de penicillines blijft stijgen (plus 9,7 procent in vergelijking met 2010). Hierdoor is deze klasse nu de meest gebruikte geworden. Het gebruik van derde- en vierde-generatie-antibiotica (van belang voor de humane gezondheidszorg) zijn ook gestegen. Het gebruik van cefalosporines, de quinolonen en de macroliden zijn gestegen met respectievelijk 8,8 procent, 2,8 procent en 16,3 procent.
In vergelijking tot verschillende andere Europese landen met een vergelijkbare dierlijke productie betekent dit resultaat een hoog gebruik van antibiotica in de diergeneeskunde in België. Voor verschillende jaren was het gebruik van antibiotica uitgedrukt per kilogram diergewicht in België lager dan in Nederland terwijl in 2011 het gebruik in België aanzienlijk hoger is dan in Nederland als gevolg van de drastische daling in het antibioticumgebruik in Nederland in 2011.
Binnen het kenniscentrum Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals (AMCRA) wordt momenteel gewerkt om het antibioticagebruik in België verder te verlagen.

Laatste reacties

 • zanden

  Treurig nieuws. Dit zal de veesector verder schaden. Consumenten worden langzaam wakker en gaan stemmen met hun vork: no porc and no chicken

 • Kristof Van Hoye

  was te verwachten. eerst minder AB, meer vaccineren tegen van alles en nog wat. lekker rommelen in die immuniteit en dan weer stijging AB. men komt er nog wel eens achter dat het AB gebruik via het voer op te lossen is.

 • joannes

  Nog even en iedereen wil zijn eigen varkentje, kippetje en koetje weer omdat die in de supermarkt niet te vertrouwen zijn! In de Oekraine en Rusland, en ook in China heb ik begrepen, is het een publiek (waarschijnlijk oud) geheim dat er met zuivel en vlees geknoeid wordt. vandaar dat import hoger gewaardeerd wordt. Tot dat ze erachter komen dat het een pot nat is.

 • Sylke

  diep treurig dit nieuws!
  En dat allemaal om zo goedkoop mogelijk te produceren voor AH en Jumbo ( -2% )

 • politiek

  Deel 1. Sylke , GROTE WINST, dit nieuws. Het hormoongebruik, het gebruik van groeibevorderaars en het gebruik van antibiotica , preventief en voor groeibevordering in de veehouderijsector begint een bespreekbaar onderwerp te worden. Het is veel verder doorgedrongen , helaas , als men over wil praten en communiceren., Zelfs Dijkhuizen niet met zijn salaris van 350.000 euro per jaar ! Ook die kijkt liever de andere kant op. Wellicht gestuurd door zijn sponsers. Alsmaar praten over milieuwinst omdat je minder kg. voer nodig hebt voor een kg. vlees of melk ? . Inderdaad heeft hij gelijk met die illigale gebruiken in de veehouderij , als je die niet meeneemt in de beoordeling. Hij heeft ( nog ) niet het lef de nadelen te noemen inzake volksgezondheid en de restanten in milieu van die hormonen , groeibevorderaars en antibiotica. Waarschijnlijk bang voor zijn salaris. Uiteraard kan dat ook niet op dat schooltje in Wageningen. De praktijk leer je pas als je van dat schooltje afkomt. Ook voor Aalt Dijkhuizen is het nuttig als hij eens dat schooltje verlaat en gaat kijken hoe het in de praktijk gaat . Louise Fresco is al een fase verder denk ik..... Die heeft de laarsen, of klompen al een keer aangehad....!

 • politiek

  Deel 2, Onmacht. Vooral onmacht en angst bij de boeren , of moet ik zeggen ondernemers of manegers. Veel erger is de zeer passieve houding van belangenbehartigers als de (Z)LTO . En tevens b.v. VION en FrieslandCampina. Misschien ook angst of onmacht daar ? ! . Mijn inziens streven zeer veel boerengezinsbedrijven het eerlijke product na. Oprecht, eerlijk, duurzaam en veilig. Helaas zullen deze eerst gaan afvallen in bestaansrecht. De ondernemers of manegers denken anders. ( hormonen , groeibevorderaars , antibiotica ) Mogelijk hebben die een opleiding in Wageningen gehad. En inderdaad op de korte termijn hebben ze gelijk. De gevolgen komen wat later ( volksgezondheid en inderdaad hongersnood vanwege de zeer onrendabele omzetting van natuurlijke eiwitten in dierlijke eiwitten ) Veel meer mensen zijn te voeden en in leven te houden met natuurlijke eiwitten. Uiteraard , de eerste zorg is om die granen niet op te stoken ter vervanging van olie-energie , het tweede punt is om ze niet onnodig te geven aan de veehouderij-industrie. En uiteraard ieder heeft recht op een lekker , gezond en eerlijk lapje vlees , maar moet dat elke dag in deze Westerse Landen !!!! Ook het eetpatroon zal aangepast moeten worden , willen we veel mensen redden van hongersnood , zoals het vlaggetje van Dijkhuizen momenteel is. ! .

 • politiek

  Onmacht bij de Overheid.! ?. In Belgie is men al in staat om antibioticagebruik veehouderij gegevens te verstrekken tot cijfers achter de komma. ! ? voor de diverse werkzame stoffen. In Nederland zijn het nog voorspellingen ! ? Onbekend is mij in hoeverre Nederland momenteel is met zijn doel tot vermindering 80 % van antibioticagebruik in de veehouderij. Zal Nederland ook gegevens hebben tot cijfers achter de komma voor de diverse werkzame stoffen , of waren het voorspellingen dat Nederland een drastische antibioticadaling heeft. Zodadelijk blijkt misschien nog dat de antibiotica uit Belgie komt zeker. ! Vergeet niet dat men erg creatief is in dit wereldje van antibioitica ,groeibevorderaars en hormonen. Praktisch is er dan dus GEEN daling in Nederland.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.