Home

Nieuws 1805 x bekeken 2 reacties

‘Algenproductie niet duurzaam'

Washington - Het is momenteel niet duurzaam om op grote schaal biobrandstoffen te vervaardigen uit algen. Dat meldt de nationale wetenschapsraad in de VS. Wanneer algenbrandstof 5 procent van de brandstofmix zou gaan uitmaken zou de productie een enorm beslag leggen op energie, water en voedingsstoffen zoals fosfor, CO2 en stikstof.

Om 39 miljard liter algenbrandstof te maken, dus 5 procent van de brandstofmix te vervangen, is tevens 6 tot 15 miljoen ton stikstof en 1 tot 2 miljoen fosfor nodig, wanneer de nutriënten niet kunnen worden hergebruikt. Dat betekent dat het verbruik van stikstof in de VS met 44 tot 107 procent zou toenemen en het verbruik van fosfor met 20 tot 51 procent.
Het vinden van locaties voor algenproducties vlakbij leveranciers van deze stoffen is volgens de raad lastig. Voor de productie van algenbrandstof met de energiewaarde van 1 liter benzine is volgens de rapporteurs 3.650 liter water nodig. Daarmee leggen de algenvijvers al snel een groot beslag op ruimte.
De raad stelt wel vast dat door grote investeringen de technologie zo kan worden verbeterd dat het mogelijk toch duurzaam is algen te gebruiken voor biobrandstoffenproductie. De Europese Commissie noemde recent brandstof uit algen als belangrijk mogelijk alternatief voor eerste generatie biobrandstoffen, dus brandstoffen vervaardigd uit voedingsgewassen als mais, suikerriet, koolzaad of soja.
In Nederland vervaardigt Ingrepro algen voor toepassingen in diervoeder en verzorgingsmiddelen zoals shampoo. Het bedrijf gelooft in technologische doorbraken en werkt aan een algenboerderij van 100 hectare.

Laatste reacties

 • MarcoM444

  Mmmm, er is veel stikstof nodig. Waar zouden we dan vandaan kunnen halen? Gelukkig bestaat lucht voor 78 procent uit stikstof. Het enige dat nodig is de algen bloot te stellen aan lucht.

  Er zijn inderdaad fosfor en andere bouwstoffen nodig, maar dat is bij elke biobrandstof. En algen zijn zeer efficiënt in het gebruik van stoffen, omdat een hoog percentage van de alg gebruikt wordt voor brandstof vergeleken met andere biobrandstoffen. In principe zou de fosfor afgevangen moeten worden wanneer de brandstof gebruikt wordt, zodat deze niet in het milieu terecht komt.

  Er is veel water nodig. Al dat water wordt hergebruikt. Er wordt niet opgebruikt. Daarnaast zijn er ook algen die groeien in zout water, in plaats van zoet water.

  Er is veel ruimte nodig. Feit is dat algen goed gedijen in een warme omgeving. Woestijnen zijn warm en daar heb je veel ruimte. Dat er ruimte nodig is heeft niet direct iets te maken met duurzaamheid.

  Algenbrandstof is nu reeds een duurzame oplossing, omdat het een efficiëntere oplossing is ten opzichte van andere biobrandstoffen. Het is ook beter dan fossiele olie, omdat bij algen de CO2 ge-recycled wordt.

  Algen zijn de nieuwe groene olie. Algenbrandstof heeft een minimale impact op het milieu. Het is brandstof van de toekomst. stroom = zonnepanelen, olie = algen.

 • joannes

  Er zijn in de US waarschijnlijk te veel belangen die dit rapport kleuren! De Amerikanen zijn niet bepaald zelfkritisch en bescheiden als het gaat om hun belangen. ¨Biased¨ is een bekende kreet daar en zal ook hier gelden.

Of registreer je om te kunnen reageren.