Home

Nieuws 853 x bekeken 1 reactielaatste update:13 feb 2013

Akkoord raakt boeren en tuinders

Den Haag - De maatregelen die zijn aangekondigd in het Lenteakkoord, zullen boeren en tuinders flink raken.

Het Landbouw Economisch Instituut (LEI) rekende de effecten door en stelde donderdag dat agrarische bedrijven vooral het afschaffen van  rode diesel zullen voelen.

Zonder dit belastingvoordeel zouden de landbouwers 16 cent meer kwijt zijn voor een liter diesel en die kosten zullen ze proberen door te berekenen. Per saldo leidt de afschaffing tot een kostenverhoging van 1.100 euro per bedrijf per jaar, concludeert LEI Wageningen UR. Voor akkerbouwers, melkveehouders en bedrijven met bloembollen liggen die kosten nog hoger.

Landbouworganisatie LTO is geschrokken van diverse plannen die de sector raken. Behalve het schrappen van de compensatie voor de accijnsverhoging van rode diesel, zijn er ook zorgen over verhoging van de assurantiebelasting die volgens de brancheorganisatie voor een onevenredige lastenverzwaring zorgt. "Ondernemers moeten blijkbaar bloeden omdat plannen voor de forensentaks en de langstudeerboete alsnog zijn ingetrokken", constateert LTO-voorman Albert Jan Maat.

Eén reactie

  • haverboer1

    Voor akkerbouwers, melkveehouders en bollenboeren liggen de kosten nog hoger.
    Wat voor bedrijven hebben dan een gemiddelde kostprijsverhoging van € 1100,--?
    Volgens mij heb je met deze 3 partijen al 98% van alle agrariërs.
    In ons geval, een verbruik van circa 30.000 liter diesel kom je op € 4800,-- aan extra onkosten. En met vrije producten als aardappelen, uien, graan en suikerbieten kan je niet even de meerkosten doorberekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.