Home

Nieuws 873 x bekeken

Agrana boekt forse omzetstijging

Wenen - Agrana heeft de zes maanden tot en met augustus 1,6 miljard euro omzet geboekt, 25 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst kwam uit op 99,6 miljoen euro, waar deze vorig jaar onder de 80 miljoen bleef. Dat heeft de Oostenrijkse producent van suiker, vruchtenconcentraten en bio-ethanol bekendgemaakt.

Hoewel topman Johann Marihart zegt dat de cijfers nopen tot veel optimisme verwacht Agrana voor het komende halfjaar een beperkte terugval in de cijfers, omdat oogsten tegenvallen en de prijzen voor grondstoffen daarom oplopen. Agrana voorspelt voor het hele jaar een omzet van 3 miljard euro en ten opzichte van vorig jaar een kleine toename van het verkoopvolume. Een winstverwachting geeft het bedrijf niet.

De divisie die in 5 landen suikerbieten verwerkt, voorziet een kleinere bietenoogst dan vorig jaar. Het is een tegenvaller, want het areaal nam in de EU met 10.000 hectare toe tot 103.000 hectare. De divisie boekte in het eerste halfjaar van het boekjaar een omzet van 635 miljoen euro, waar vorig jaar 436 miljoen werd opgetekend. De winst nam toe van 51 naar 71 miljoen euro. De marges werden wat dikker omdat door de hoge graanprijzen veel kon worden verdiend met co-producten als bietenpulp en molasse.

De zetmeeldivisie zag door hogere prijzen de omzet beperkt toenemen van 388 naar 396 miljoen euro, maar de winst groeide wel ruim 28 procent tot 46,5 miljoen euro. Het fruitsegment tekent voor een omzet van 573 miljoen euro, tegen 461 miljoen euro vorig jaar. Het bedrijf, met hoofdzetel in Wenen, verwacht zetmeel uit 230.000 ton aardappelen te winnen, 10-15 procent minder dan aanvankelijk gecontracteerd. Het volume mais dat Agrana in Hongarije gebruikt voor ethanolproductie ligt duidelijk onder de 210.000 ton van vorig jaar, aldus Agrana.

De winst daalde door hoge grondstofprijzen voor het maken van fruitconcentraten van 31 naar 25 miljoen euro. Met name de prijs van zwarte bessen en kersen ligt betrekkelijk hoog, mede door een lager dan gebruikelijke oogst in Servië en een matige oogst in Polen. De omzetstijging is deels toe te schrijven aan de overname van Ybbstaler Fruit Austria.

Of registreer je om te kunnen reageren.