Home

Nieuws

Achterhoekse bedrijven richten biogas-innovatiecentrum op

Doetinchem - Zes bedrijven in de Achterhoek gaan zich gezamenlijk toeleggen op het omzetten van organische reststromen. Hiervoor wordt een innovatiecentrum opgericht.

Het innovatiecentrum wil de ontwikkeling van nieuwe technieken stimuleren en concepten voortbrengen voor het omzetten van organische reststromen naar producten met een economische waarde. De Achterhoekse bedrijven Forfarmers, Groot Zevert, Waterstromen, Nijhuis Water Technology, Wilba Techniek en Dorset dragen met elkaar het project. De bedrijven hebben de stichting Biomassa opgericht. Bestuursvoorzitter Gijs van Selm benadrukt dat ze op zoek willen naar nieuwe manieren om biomassa en afvalstromen te kunnen vermarkten. "We geloven niet in de huidige manier van vergisten. We willen onderzoeken welke nieuwe mogelijkheden er zijn en hoe biogas beter te vermarkten is." Een voorbeeld hiervan is het produceren van verkoopbare kunstmestproducten en schoon water uit vergistte mest. Dat zou de productie van biogas veel goedkoper maken, omdat nu nog veel kosten gemaakt moeten worden om de vergistte mest af te voeren.

Het innovatiecentrum dient verder als ontmoetingsplaats voor iedereen die professioneel bij deze ontwikkelingen betrokken is. Er wordt nauw samengewerkt met het Achterhoeks Centrum voor Technologie en diverse opleidingen, waaronder Saxion Hogescholen en het Graafschap College.

Of registreer je om te kunnen reageren.