Home

Nieuws 574 x bekeken 1 reactie

ADM verkoopt aandeel Mexicaans bedrijf

Decatur – Agro-concern Archer Daniels Midland (ADM) verkoopt een aandeel van 23 procent in Gruma, een Mexicaanse verwerker van maismeel, en aandelen in enkele kleinere joint ventures. De verkoop volgt op een concreet overnamebod van 2,1 miljard euro van het Amerikaanse bedrijf op het Australische GrainCorp.

ADM verkoopt de Mexicaanse verwerker aan zakenman Fernando Chico Pardo, eigenaar van negen vliegvelden in het Zuidoosten van Mexico. De verkoopprijs is niet bekend, maar volgens financieel dienstverlener Thomson Reuters is het aandeel op de beurs 5,15 miljard Mexicaanse pesos waard (398 miljoen euro). ADM zegt het aandeel in Gruma te verkopen vanwege een focus op kernactiviteiten.
Het geld helpt de solvabiliteit, dus de verhouding tussen eigen vermogen en leningen, verbeteren.
ADM wil voor GrainCorp contant betalen en kan het geld dus goed gebruiken. ADM betaalde eerder voor een aandeel van 10 procent in GrainCorp een premie van 33 procent op de aandelenkoers maar het aandeel GrainCorp is sindsdien bijna 40 procent gestegen. De markt verwacht een tegenbod van Aziatische handelshuizen.
GrainCorp verhandelt een derde van de Australische tarweoogst en is daarnaast een middelgrote speler in de export van Australische mais. Het bedrijf heeft nauwe contacten met grootafnemers in China, Zuid-Korea en Japan.
ADM wil met GrainCorp vooral risico’s spreiden. Van oudsher is ADM vooral sterk in de verwerking van graan terwijl GrainCorp op wat mouterijen na vooral een inkoophuis en logistieke dienstverlener is. Bovendien leunt ADM meer dan concurrenten Cargill en Bunge op de Amerikaanse teelt. De huidige graanoogst is gedecimeerd door droogte en hitte en geografische spreiding is voor bestuursvoorzitter Patricia Woertz toenemend belangrijk.

Eén reactie

  • vealbg1

    koopt of verkoopt ADM nu....?

Of registreer je om te kunnen reageren.