Home

Nieuws 221 x bekeken

Zalm waarschuwt voor zuinige banken

Amsterdam - Banken zouden onder druk van de nieuwe kapitaaleisen van de Europese Banken Autoriteit (EBA) hun balans niet moeten gaan verkleinen. Dat kan leiden tot een nieuwe crisis binnen het financiële systeem.

Dat zei bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN Amro maandag tijdens een nieuwjaarstoespraak. Hij benadrukte dat ABN Amro daar niet aan meedoet en gewoon blijft uitlenen.

,,Sommige (banken) proberen onderdelen te verkopen. Anderen proberen kunstmatig de kredietverlening te verkleinen'', aldus Zalm. Sommige Franse en Duitse banken bijvoorbeeld besluiten niet om kapitaal aan te trekken maar om hun balans te verkleinen. Als veel banken dat doen krijg je een credit crunch'', aldus Zalm. ,,Wij zijn dat niet aan het doen'', voegde hij daar aan toe.

ABN Amro verwacht een recessie in Nederland en West-Europa, maar niet van een al te grote omvang, liet Zalm weten. De Europese schuldenproblematiek zou langzaam wegebben en worden opgelost. ,,Maar het kan ook anders lopen. Dan blijven de problemen en groeit het wantrouwen. Dan krijgen we een diepere recessie.''

ABN Amro is voorbereid op de mogelijke zware tijden. ,,Wij houden ook rekening met onwaarschijnlijke scenario's'', aldus Zalm. ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.