Home

Nieuws 242 x bekeken

Wind en water houden Nederland in hun greep

Tolbert – Bijna honderd mensen in een polder bij het Groningse dorp Tolbert zijn donderdagochtend geëvacueerd wegens een dreigende dijkdoorbraak als gevolg van extreem hoog water.Het water in de Matsloot loopt over de kades het gebied in. Brandweer en het waterschap Noorderzijlvest kunnen niet garanderen dat de dijk het houdt.

Ook een honderdtal dieren is in veiligheid gebracht. Een dijkdoorbraak betekent dat een groot gebied 1 meter onder water komt te staan. Het gaat om de Tolberter Petten, een polder van zo'n 200 hectare waar veertig woningen en boerderijen staan. Defensie heeft hulp aangeboden en kan in actie komen als de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel, ook voorzitter van de veiligheidsregio Groningen, daar om vraagt. Het gebied is door de politie afgesloten en er is een noodverordening van kracht.

In het gebied is vanaf donderdagochtend een noodverordening van kracht. Dit houdt in dat het gebied is afgesloten voor mensen die er niks te zoeken hebben, zo meldde de gemeente Leek. De gemeente hoopt hiermee ramptoeristen op afstand te houden.

De maatregel geldt niet voor inwoners. Zij zijn wel verplicht de aanwijzingen van de politie op te volgen. Buitenstaanders die de polder toch ingaan, overtreden de wet. Het gebied dreigt onder water te lopen, omdat door de regen en de hoge waterstand een dijk op doorbreken staat.

Een aantal boeren in de polder weigert te vertrekken. Ze willen eerst hun vee in veiligheid brengen, meldde burgemeester Berend Hoekstra van Leek, waar Tolbert onder valt. In het gebied staan enkele honderden stuks vee. In de omgeving is een leegstaande boerderij waar de boeren hun dieren kunnen onderbrengen. Een aantal boeren in de omgeving heeft onderdak voor het vee aangeboden.

In het Noorden is de afgelopen dagen veel regen gevallen. De waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s hebben al meerdere waterbergingsgebieden vol laten stromen, maar dat helpt onvoldoende. Bijkomend probleem is de draaiende wind naar het noordwesten. Daardoor kan er veel minder overtollig regenwater worden geloosd op de Waddenzee. Volgens Rehwinkel blijft de situatie daarom nog enkele dagen gespannen.

Ook het waterschap Friesland heeft grote problemen met het stijgende water. Volgens het waterschap wordt het de komende 48 uur vooral kritiek in het noordoosten van de provincie en in het centrale deel rond Grou. Ook in Friesland draaien de pompen en gemalen op volle toeren.

Het KNMI heeft de code oranje (extreem weer) afgegeven voor Noord-Holland, Groningen en Friesland. Het KNMI verwacht zware windstoten tot 120 kilometer per uur. Alle veerdiensten van en naar Vlieland zijn uit de vaart genomen. Naar Ameland, Schiermonnikoog en Terschelling wordt beperkt gevaren, melden de rederijen Doeksen en Wagenborg.

In verband met de storm zijn de markten in Rotterdam afgelast. Volgens de gemeente is het risico te groot voor marktkooplieden en bezoekers. Van en naar Schiphol hebben luchtvaartmaatschappijen donderdag zo'n 15 vluchten geschrapt. Uit het hele land komen meldingen van omgewaaide bomen en takken. Persoonlijke ongelukken hebben zich voor zover bekend niet voorgedaan.

Bekijk ook de fotoreportage die het ANP van de evacuatie in bij Tolbert maakte.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.