Home

Nieuws 1 reactie

Wijffels: landbouw moet breder verduurzamen

Utrecht – De verduurzaming van de landbouw is nu nog te veel gericht op het milieubeleid. Dat zegt Herman Wijffels, lid van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voedsel.

”We moeten niet alleen kijken naar duurzaamheid in productie, maar we moeten ook kijken naar de kwaliteit van het voedsel”, vindt Wijffels. Hij vindt de duurzaamheid meer een maatschappelijke verandering moet worden. ”Het moet het vervolg worden op de industriële maatschappij zoals we die nu kennen. Er moet een fundamentele verandering komen in de principes van de maatschappij. We moeten ook als mens af van de troon, we moeten weer meer gaan leren van de natuur”, vindt Wijffels.

Meer gebruik maken van de biologie en de natuur, als nieuwe vorm van high-tech, moet ook leiden tot gezonder voedsel. Volgens de Raad is de voedingswaarde door de technische vorm van telen verminderd, waardoor er mogelijk meer gezondheidsproblemen bij mensen ontstaan. Hoewel velen concluderen dat het Nederlandse voedsel door alle controles nog nooit zo veilig was, wil Wijffels dit wel weerleggen. ”Kijk naar de mensen die ziek zijn geworden door Q-koorts, of naar de antibioticaresistentie. Dat behoort ook tot de veiligheid van het voedsel.”

Directeur Wouter van der Weijden van CLM vindt dat het voedsel op onderdelen veel veiliger is dan vroeger, maar dat er juist ook problemen zijn ontstaan door de schaalvergroting en de inzet van middelen tegen ziekten en plagen.

De integrale verduurzaming moet volgens de wetenschappelijke raad vooral gestalte krijgen door een betere binding tussen producent en consument. ”Voeding heeft nog een bijzonder effect. Voeding is de meest intieme relatie tussen de mens en de natuur”, vindt Wijffels. Hij wijst op de grote verantwoordelijkheid die de schakels in de keten hierbij hebben.  De denktank voorziet dat door directe contacten tussen boeren en burgers het verantwoordelijkheidsgevoel versterkt. Daar wil de Raad ook als eerste op inspelen bij het verduurzamen van de landbouw en het voedsel.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Riny

    De burger is veel meer met andere zaken bezig! Voedsel is zeer goed, waar maak ik me druk om, als het maar goedkoop is! Er wordt veel over verbreding gesproken, maar de keuze uit voedselproducten is enorm. Men noemt het bulk maar het is efficient produceren. Door de omvang is de kostprijs laag. Dat wil men toch!!!!! Er is maar een probleem, zet een minimumprijs op het voedsel, is het gestunt en de prijzen oorlog afgelopen tussen de supermarkten. Deze veroorzaken alle problemen, en ten eerste voor de producent. Als iedereen ontvangt waar men recht op heeft, kan men eisen stellen die van belang zijn. Dan houdt men het wel uit zijn hoofd om er onzinnge voorwaarden bij te verzinnen!

Of registreer je om te kunnen reageren.