Home

Nieuws

Wereldbank voorspelt dalende grondstofprijzen

Washington – Komend jaar zullen de prijzen op de wereldmarkt voor voedselgrondstoffen met 11 procent dalen. Dit meldt de Wereldbank in het rapport Global Economic Prospects.

Volgens het rapport is deze prijsdaling een gevolg van een verminderde vraag en verbeterde leveringsmogelijkheden van de grondstoffen. De prijzen van voedsel op de wereldmarkt zijn sinds februari 2011 tot nu ook gedaald, gemiddeld met 14 procent. Mais en soja zijn met respectievelijk 17 en 15 procent in prijs gedaald sinds afgelopen zomer. De prijs van rijst is echter met 14 procent gestegen door de verbeterde prijsafspraken die Thailand heeft gemaakt met afnemers.

Voor komend jaar verwacht de Wereldbank een prijsdaling van 9 procent voor tarwe en 12 procent voor mais ten opzichte van vorig jaar. De prijs van rijst, soja en palmolie zullen dit jaar dalen met respectievelijk 6, 16 en 20 procent.

Het rapport voorspelt dat de wereldeconomie met 2,5 procent gaat groeien in 2012, met een kanttekening dat Europa in een nieuwe recessie komt. De Wereldbank voorspelt daarom een krimp van 0,3 procent in de eurozone.

De Wereldbank benadrukt dat de prijzen van energie wispelturig zijn en van grote invloed kunnen zijn op de prijsontwikkeling van grondstoffen in 2012. De laatste vijf jaar zijn de grondstofprijzen hoog geweest door de hoge energieprijzen, niet door de slechte oogsten. De daling van grondstofprijzen is daarom alleen mogelijk als de energieprijzen stabiel blijven en uitgaande van een normale oogst dit jaar, benadrukt de Wereldbank.

Ook wordt in het rapport benadrukt dat de voedselzekerheid voor ontwikkelingslanden nog steeds een probleem is, ondanks daling van de grondstoffen- en voedselprijzen. De armste landen (zoals in de Hoorn van Afrika) blijven slechte toegang en mogelijkheden behouden om voedsel en grondstoffen op de wereldmarkt in te kopen en blijven daarom afhankelijk van lokale voedselproductie, dat in veel gevallen niet voldoende is.

Of registreer je om te kunnen reageren.