Home

Nieuws 245 x bekeken

Weinig kennis over uiergezondheid zeugen

Wageningen - Er is weinig kennis op het gebied van zeugenuiers. Dit is de conclusie van het praktijknetwerk Vitaal uier.

Er wordt nu gewerkt aan een uierkaart waarmee uierbeschadigingen beter inzichtelijk worden gemaakt. Het netwerk ontstond twee jaar geleden doordat zich op sommige bedrijven veel beschadigingen aan spenen en uiers voor deden, zonder directe verklaring daarvoor. “Er blijkt in Nederland en in het buitenland zeer weinig kennis over uiergezondheid bij zeugen en het hoe de mechanismen van het uier werken”, zegt projectleider Marco Hol. In het netwerk werkten vier varkensbedrijven en twee dierenartsen samen om de oorzaken van de beschadigingen te onderzoeken en concludeerde dat het probleem meerdere factoren omvat.

“Eigenlijk weten we nog niets terwijl uiergezondheid erg belangrijk is voor de biggen en het grootbrengend vermogen van de zeug. Bij rundveehouders is er veel meer kennis over uiergezondheid omdat ze dagelijks ermee bezig zijn. Een zeugenhouder moet op de knieën gaan om het uier te bekijken en dat gebeurt in de praktijk weinig. We zijn daarom bezig om een uierkaart te ontwikkelen waarop een indeling is gemaakt van beschadigingen én de ernst van die beschadigingen”, zegt Hol. Op de uierkaart staan foto’s van beschadigingen met een korte beschrijving. De varkenshouder kan met deze kaart door de stal lopen en de beschadigingen turven. Dit kan bijvoorbeeld elke drie maanden.

De uierkaart wordt sectorbreed verspreidt en zal vanaf maart 2012 gratis te downloaden zijn van de site van Verantwoorde Veehouderij. Er wordt ook gewerkt aan een internetapplicatie waar alle gegevens van de uierkaarten verzameld worden. Dan kan er ook tussen bedrijven een vergelijking worden gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.