Home

Nieuws

Waterschappen bereiden zich voor op ijs

Leeuwarden/Amsterdam – Het waterschap Friesland heeft het gemaal bij Stavoren uitgezet en de sluizen bij Harlingen, Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp gesloten. Daardoor komt het water in de Friese kanalen, vaarten en meren tot rust en kan het ijs aangroeien, zo meldde het waterschap maandag.

De poldergemalen blijven nog aan. De vorst in de nacht van zondag op maandag was te zwak om de bodem te bevriezen. Daarom komt er nog veel water omhoog. Door dit water nu weg te malen, voorkomt het waterschap dat de gemalen midden in de vorstperiode alsnog aan moeten.
Ook het waterschap Amstel, Gooi en Vecht wil meewerken aan schaatsplezier en heeft daarom een groot aantal gemalen in het gebied stilgelegd. Voordat dat maandag gebeurde, is het water eerst overal op peil gebracht, aldus het schap.

Vanaf dinsdag geldt een vaarverbod voor de Loosdrechtse Plassen. Ook op de Loenersloot, Waver, Ginkel, Gein en Grote Heicop geldt een vaarverbod. De zogenoemde ijsnota is van kracht tot de dooi invalt.

Waterschap Friesland heeft het Draaiboek IJs van stal gehaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.