Home

Nieuws

Waterpeil Friesland zakt, maar nog te hoog

Leeuwarden - Er moet nog een hoop water geloosd worden uit de provincie Friesland. Het Waterschap Fryslân meldde zondag dat het waterpeil nog ongeveer 15 centimeter moet zakken.

Het spuien van water in de Waddenzee is zaterdag begonnen en gaat zondag door, maar in verband met het getij kan dat alleen tussen 14.00 uur en 15.00 uur, als het eb is. Maandagochtend vanaf 4.00 uur is er nog een gunstiger laagtij en kan volop water gespuid worden, zei een woordvoerder van het waterschap.

Tussen zaterdag en zondag is ongeveer 21 miljoen kubieke meter water geloosd uit Friesland. Het waterpeil is tot nu toe ongeveer 2 centimeter per etmaal gezakt. Omdat er allerlei factoren meespelen, is niet te zeggen wanneer het normale peil wordt bereikt.

Ondertussen draait het Woudagemaal ook nog op volle toeren; het loost nog zeker tot maandagmiddag 17.00 uur overtollig water op het IJsselmeer. De belangstelling van het publiek voor het antieke stoomgemaal is ook zondag nog groot. Zaterdag kwam de 10.000ste bezoeker een kijkje nemen. Ook via Groningen wordt Fries water in de Waddenzee geloosd.

Het ziet er naar uit dat de 700 meter aan verzwakte dijken en kades, die zaterdag zijn versterkt, het goed houden. Zondagochtend zijn 30 inspecteurs van het waterschap het veld in gegaan om te controleren en er zijn voor zover bekend geen lekken gevonden.

Hoewel het weer behoorlijk is opgeknapt, voeren zondagochtend nog niet alle veerdiensten helemaal volgens schema. Rederij Doeksen had twee vaarten tussen Harlingen en Vlieland in plaats van vier.

Of registreer je om te kunnen reageren.