Home

Nieuws

Wales past regels I&R schapen strikt toe

Cardiff – De overheid van Wales accepteert geen enkele tolerantie bij de toepassing van de I&R regels voor schapen en lammeren. De boerenbond MFU Cymry zegt door dat besluit ’verrast en teleurgesteld’ te zijn.

Volgens NFU Cymru is in de praktijk herhaaldelijk gebleken dat er geen garantie is dat alle elektronische oormerken van de dieren bij elke gelegenheid geregisteerd worden. “Honderd procent accuratesse en dat honderd procent van de tijd is onmogelijk”, aldus voorzitter Ed Bailey. “De Welshe regering had niet veel ruimte om enige tolerantie toe te staan maar kiest in plaats daarvan voor een strikte toepassing. Dat betekent dat boeren het risico lopen dat ze fors gekort worden op hun toeslagrechten voor problemen die ze zelf niet in de hand hebben.”

Volgens staatssecretaris voor landbouw Alun Davies is tot nu toe gebleken dat geen enkele schapenhouder van een eventuele tolerantie gebruik had hoeven te maken. Bailey wijst er echter op dat de komende jaren steeds meer schapen en lammeren onder de regels gaan vallen. “De kans dat er fouten worden gemaakt, wordt dus elk jaar groter.”

Of registreer je om te kunnen reageren.