Home

Nieuws 4 reacties

Wakker Dier bindt strijd aan met vleeskuikenindustrie

Amsterdam - De actiegroep Wakker Dier heeft dit weekend een brief gestuurd naar veertig Nederlandse supermarkten, fastfoodketens en A-merken waarin wordt aangedrongen een einde te maken aan het gebruik van 'plofkippen'.

Dat heeft de groep zondag bekendgemaakt. Het initiatief volgt op eerdere acties tegen biggencastratie, legbatterij-eieren en foie gras (ganzenlever). Plofkippen zijn volgens Wakker Dier vleeskuikens die in grote hoeveelheden in stallen zitten. Ze zijn zodanig doorgefokt dat ze sneller slachtrijp zijn, zegt de actiegroep, en dit zou fysieke problemen bij de dieren veroorzaken.

Volgens Wakker Dier maken onder meer Albert Heijn, C1000, KFC, McDonald’s, Burger King, Starbucks, Dr Oetker, Mora, Iglo en Unilever nog veelvuldig gebruik van ‘plofkippen’.

De campagne dringt erop aan dat de bedrijven in kwestie overstappen naar kippen die een ster van het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming hebben gekregen. De productie van deze kippen is doorgaans wel iets duurder dan het gebruik van ‘plofkippen’.

De actiegroep hoopt vooral dat producenten van baby- en huisdierenvoeding snel de omschakelingen naar ‘goede’ kippen zullen maken. Onder meer Olvarit, Bonzo, TomPoes, Whiskas en Royal Canin maken volgens Wakker Dier nog gebruik van foute kippen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  De consument wil een goed stuk vlees op zijn bord en daar moeten die plofkoppen zich niet mee bemoeien ,ik bemoei me ook niet met hun inkopen van die plofkoppen. Alle consumenten zijn ook geen vegetarier en alle plofkoppen zijn geen vegetarier. Als plofkop zou ik eerst maar eens naar Brazilie gaan , daar komen meer (plofkippen) voor dan in Nederland welke hier in de schappen liggen tegen afbraakprijzen en volgespoten met zout water. Eet smakelijk plofkop.

 • no-profile-image

  pluimveehouder 1

  Prima,win win situatie, kuikens en pluimveehouder een beter en plezieriger leven,retailers misbruiken kipfilet om klanten de winkel in te lokken, weg met de kiloknallers laat er maar weer betaald worden voor een eerlijk stuk vlees.

 • no-profile-image

  pluimveehouder 2 akkerbouwer

  prima idee maar de consument en winkelketens knijpen ons uit goede prijs voor vlees en andere produkten dat zou mooi zijn dan kunnen zulke dingen ook maar ga eens wat doen met je leven dan boertje plagen en kijk beter om je heen naar andere eu landen die er een potje van maken en brazilie enz enz ga dan pas zeiken

 • Mels

  Als de staat voorziet in je levensonderhoud en je ook nog eens steunt in het uiten van kolderieke dingen die je bijna een lachstuip opleveren en dan de onwetendheid die van deze lieden afdruipt,waar blijf je dan als normale burger?Wat moet je geloven,gelukkig ben ik geen normale burger en derhalve goed in staat om te voorkomen dat mijn mening gevormd wordt door apostelen als die van wakker dier.

Of registreer je om te kunnen reageren.