Home

Nieuws

'Voorstel voor contracten erwten tendeert iets lager'

Helmond – Groenteverweker Oerlemans brengt deze week contractvoorstellen uit aan de telerscomissies. Voor erwten verwacht de verwerker de Belgische fabrikanten te volgen met een lichte prijsverlaging.

Inkoopdirecteur Lou Heijnen: ”We willen dicht bij de Belgische fabrikanten blijven. Het verschil tussen het huidige bod van de Belgische fabrikanten en de prijs in Nederland vorig jaar is twee tot drie cent. Dat is te veel.” Het voorstel volgt ook de iets lagere tarweprijzen, een voor de hand liggende alternatieve teelt.

Het Belgische Boerensyndicaat ABS verwacht geen grote verschuivingen. Die organisatie kon niet bevestigen dat veel Belgische telers al inschrijven op de Belgische biedingen van fabrikanten.
Naar verluidt hebben telers uit België, Nederland en Frankrijk vorige week contact gehad over een prijsrichting. Daarover volgt later deze week een persbericht. Zowel de Boerenbond, het ABS en ZLTO konden daarop nog niet reageren. Heijnen zou zo’n stap verwonderen. ”Onze informatie is dat veel Belgische telers ingaan op de lagere voorstellen van fabrikanten. Dan is het vreemd dat telers in deze fase nog met zo’n signaal komen.”

Voor sperziebonen verwacht Oerlemans wel een lichte prijsstijging. Door ziektedruk zullen telers over de streep getrokken moeten worden. Heijnen: ”Als je alle groente op een hoop veegt zijn er dus nauwelijks verschuivingen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.