Home

Nieuws 248 x bekeken

'Voorjaar 2012 is al begonnen'

Wageningen - Het voorjaar van 2012 is al begonnen. Het speenkruid en de hazelaars staan al in bloei.

Aangezien de temperaturen voorlopig veel hoger lijken te blijven dan normaal het geval is, zullen meer vroege voorjaarsbloeiers gaan uitlopen.

Dat meldt Arnold van Vliet van het waarnemersnetwerk De Natuurkalender. In 2011 begon de zogenoemde voorlente 20 dagen eerder dan normaal. De zomer was op één na de vroegste ooit en de herfst begon juist pas bijna twee weken later dan gewoonlijk. Volgens De Natuurkalender is er nu al een jaar sprake van weerextremen met opvallend droge en juist bijzonder natte perioden. Dieren en planten vertonen daardoor afwijkend en zelfs uniek gedrag.

Voor hooikoortspatiënten is de zeer vroege voorlente slecht nieuws, want pollen van hazelaar en els kunnen veel allergieklachten geven. Het afgelopen jaar boften de hooikoortspatiënten juist, want door de combinatie van een extreem droog voorjaar en een buitengewoon natte zomer lag het aantal graspollen in de zomer 60 procent lager dan andere jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.