Home

Nieuws 278 x bekeken

Vooral nieuwbouw op vrijgekomen landbouwgrond

Rijwijk – Meer dan 80 procent van de 85.000 hectare landbouwgrond die tussen 1996 en 2008 vrijkwam, werd gebruikt voor de bouw van woonwijken, bedrijventerreinen of verkeersknooppunten.

Dat meldt dagblad Trouw maandag. De krant heeft het Landbouw Economisch Instituut (LEI) onderzoek laten uitvoeren. Het LEI analyseerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en concludeerde dat er slechts 7.000 hectare landbouwgrond in natuur werd omgezet. 8.000 hectare is gebruikt als waterberging.

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) bezuinigt fors op natuurontwikkeling. Natuurorganisaties moeten daarom stoppen met de aankoop van dure landbouwgrond. Ze kunnen beter grond die ze al in hun bezit hebben als natuur gaan ontwikkelen op plekken waar dat nog niet is gebeurd.

Dat er veel huizen verrijzen op landbouwgrond is een ontwikkeling die los staan van het beleid van de staatssecretaris, zegt een woordvoerder. Die besluiten worden genomen door provincies en gemeenten.

Natuurmonumenten vindt dat het onderzoek vooral aantoont dat ,,de valse tegenstelling'' die Bleker creëert tussen boeren en natuurorganisaties niet bestaat. ,,We hebben de afgelopen jaren regelmatig landbouwgrond gekocht voor natuurontwikkeling of lappen grond geruild. Dat is nodig om verbindingen te vormen tussen natuurgebieden. Boeren en natuurorganisaties hebben elkaar daarin nodig''.

Of registreer je om te kunnen reageren.