Home

Nieuws 319 x bekeken

Vleeskuikens tot nog toe niet besmet met salmonella

Zoetermeer – Sinds 1 januari 2012 heeft het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) nog geen meldingen ontvangen van Salmonella Enteridis (Se), of Salmonella Typhimurium (St) bij koppels vleeskuikens.

Dat heeft het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) bekendgemaakt. PPE ontvangt alle resultaten van salmonella-onderzoek in de database Kipnet. Veeskuikenbedrijven zijn sinds dit jaar verplicht besmettingen zelf te melden en maatregelen te treffen om de besmetting de baas te worden.

De slachterijen zijn verplicht om koppels vleeskuikens die met deze bacteriën zijn besmet apart te houden. Het vlees van deze dieren moet worden verhit voordat het mag worden verkocht. Of de slachterijen deze maatregelen naleven, wordt gecontroleerd door voedselautoriteit NVWA.

Het productschap is bezig om een fonds op te zetten van waaruit vleeskuikenhouders te kunnen compenseren die geconfronteerd worden met een besmetting en daardoor minder geld krijgen voor hun geleverde kuikens. Voor de oprichting van zo’n fonds is echter goedkeuring noodzakelijk vanuit Brussel. Het is tot nu toe onduidelijk wanneer die goedkeuring komt. Tot zover geldt een onzekere situatie voor de pluimveehouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.