Home

Nieuws 186 x bekeken

Verkeerd leiderschap kost bedrijfsleven geld

Doetinchem – Het type leiderschap en de strategische opgave van Nederlandse organisaties komen tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend overeen.

Het bedrijfsleven vraagt om een ander type leider dan voorheen. Dit komt omdat de economie sterk onder druk staat, weinig fouten gemaakt kunnen worden en een branche verwacht dat er veel transparanter geopereerd moet worden.

Voorheen stond het resultaat centraal. Inmiddels wordt verwacht dat een bestuursvoorzitter of directeur oog heeft voor het totaalplaatje en de langetermijnstrategie. Dat blijkt uit onderzoek van organisatieadviseurs Ineke Strijp en Freek Peters in het boek ’Leiderschap in evenwicht’.

Vooral de agrarische sector is onderhevig aan maatschappelijke ontwikkelingen en gecompliceerde, soms zelf tegenstrijdige wet- en regelgeving opgelegd vanuit Brussel of Den Haag, weet Strijp. ”Dat zet bestuurders van ondernemingen onder druk. In de jaren voor de crisis zocht men voor bestuur en topmanagement vooral snelle dealmakers, nu kijkt met meer naar bescheidener types die nuchterheid en solidariteit hoog in het vaandel hebben staan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.