Home

Nieuws

Verdachte zedenzaak Ens: 'Soms onhandig'

Lelystad – De 51-jarige voormalige eigenaar van kinderdagverblijf ’Onze Boerderij’ in Ens heeft dinsdag voor de rechtbank in Lelystad nogmaals ontkend schuldig te zijn aan ontucht.

Volgens Jan R. was hij hooguit ”niet zo handig” in zijn omgang met kinderen op de opvang.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem echter van elf gevallen van ontucht met kleine kinderen. Zo zou hij geregeld naakt tussen de kinderen hebben gelopen en diverse meisjes hebben betast. R. zegt ze alleen ”geaaid” te hebben en is ervan overtuigd dat hij wordt vrijgesproken.

Onder de slachtoffers bevindt zich ook het nichtje van de man. Zij zou eind jaren negentig in de woning van R. zijn misbruikt. De ontuchtelijke handelingen met de andere kinderen zouden zich tussen 2008 en 2010 hebben afgespeeld op de kinderdagopvang en in een zwembad.

Op de computer van de Ensenaar zijn bovendien filmpjes en afbeeldingen van sommige meisjes aangetroffen waarop ze deels ontkleed zijn. Volgens R. filmde hij de kinderen uit veiligheidsoverwegingen.

Eis OM
Tegen de man is voor de rechtbank in Lelystad 3,5 jaar cel geëist. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste dat 18 van de 42 maanden voorwaardelijk worden opgelegd. Ook wil het OM dat R. een extra lange proeftijd van vijf jaar krijgt, waarin hij geen contact heeft met minderjarigen. In die periode zou hij een behandeling moeten volgen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Verwacht wordt dat zo'n behandeling lang zal duren, omdat R. niet vindt dat hij iets fout heeft gedaan. Hij ontkent alle beschuldigingen.

Volgens het OM maakte R. op grove wijze misbruik van het vertrouwen dat de kinderen en hun ouders in hem stelden. Zo zou hij meerdere kinderen onzedelijk hebben aangeraakt in een zwembad en op de opvang. Ook zou hij zich door de slachtoffers hebben laten betasten en in hebben laten smeren met lotion.

Volgens zijn advocate Nushin Milani is er onvoldoende bewijs dat er daadwerkelijk sprake was van ontucht. Zo zou het niet meer dan normaal zijn dat zowel R. als de kinderen in het zwembad naakt waren tijdens het omkleden. De lotion zou slechts bedoeld zijn om ruwe plekken te verzorgen.

Milani vreest bovendien dat de slachtoffers en hun ouders grotendeels zijn beïnvloed door de Amsterdamse zedenzaak. De hoofdverdachte in die zaak, Robert M., werd twee weken voor de Ensenaar opgepakt. R. voelt zich dan ook een slachtoffer van de commotie rond die zaak.

Het standpunt van Milani werd deels ondersteund door een deskundige die de verhoren van de kinderen bestudeerde. Bij een deel zou sprake zijn van suggestieve vragenstellingen en twijfel over de betrouwbaarheid. Milani vroeg daarom om vrijspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.