Home

Nieuws 577 x bekeken

Veehouder Dijkstra blijft bij zijn koeien

De Tolberter Pettenpolder in het Groningse Leek ligt er verlaten bij. Het slootwater gaat naadloos over in het land. Hier en daar staat grasland onder water. De Traansterweg wordt geblokkeerd door een politiebus. Het is te gevaarlijk om dieper de polder in te gaan.

Bij de kruising Noorderweg-Mensumaweg staan politieauto’s, voertuigen van de ME, een commandopost van de brandweer en een ambulance. In een weiland is zojuist een helikopter geland om een gaslocatie te bewaken. Aan de overzijde van het weiland ligt de boerderij van melkveehouder Fokke Dijkstra en zijn twee zonen Djimmer en Homme. Ze hebben 200 melkkoeien in de stal en 150 stuks jongvee.

In de stal staan koeien te vreten van de kuil. Dijkstra: ”Ze eten rustig door en hebben nauwelijks last van de hectiek die zich buiten de stal afspeelt.”

Om half vijf in de ochtend werd Dijkstra uit bed gebeld. De Mobiele Eenheid (ME).stond voor de deur. Ze legden hem uit dat het water een halve tot anderhalve meter zou gaan stijgen. Hij moest voorbereidingen gaan treffen om familie en vee te evacueren, deelden ze hem mee. Dat schreef het protocol voor.

”Het vee is onze grootste zorg, wij zitten snel genoeg in een auto als het echt nodig is”, was zijn eerste reactie. Er heel erg van schrikken, deed hij niet. ”Ik heb wel ergere dingen meegemaakt. Ook met het water.” Om toch voor het zekere te kiezen, haalde hij Djimmer (32) en Homme (34) uit bed en om te overleggen. Ze besloten dat de stal hoog genoeg lag als het water de polder in zou komen. Maar het naast de stal gelegen voer, ligt lager. Ze schakelden de loonwerker in. Die heeft grond voor de kuil gegooid.

Een collega uit de buurt belt om te vragen hoe het gaat. ”De charme van deze situatie is dat het ons ook weer dichter bij elkaar brengt.”, zegt de melkveehouder.

”Ik ben al gebeld door boeren uit Flevoland, Friesland en Groningen. Zij bieden stalruimte aan. Maar ik ga er niet van uit dat het zover gaat komen.” Inmiddels heeft Dijkstra drie stallen achter de hand waar eventueel vee ondergebracht kan worden.

Het evacueren van vee is voor Dijkstra en de overige drie veehouders in het gebied een uiterste maatregel. De melkveehouder heeft daarover spoedoverleg gehad met LTO Noord. ”Een noodgedwongen verhuizing van vee kan grote gevolgen hebben voor de dieren zelf. Ze raken in ieder geval uit hun ritme en kunnen daar een jaar later nog last van hebben.” Daarbij heeft een evacuatie gevolgen voor de hygiëneprotocollen, krijgen de dieren ander voer en kunnen er meer misgeboorten komen. ”Je moet je voorstellen dat het hoe dan ook een hectische situatie zal zijn. Dieren voelen dat feilloos aan.”

Homme Dijkstra komt net terug van buiten. Hij is gaan kijken hoe het water staat achter de dijk, achter aan het weiland. Het water sijpelt wel over de dijk bij een verzakt gedeelte. Niet snel genoeg om de polders onder te kunnen zetten, aldus Homme. ”Er is wat paniekerig gereageerd vannacht en gehandeld vanuit protocollen. Dat is goed geweest, maar het meest kritieke punt hebben we wel gehad.”

Dijkstra vindt dat merkbaar is dat er minder mensen over het gebied gaan die gevoel hebben met de polder. ”Er wonen meer burgers en minder boeren in de polder. Vroeger hielden de boeren zelf het water in de gaten. Nu gaan er mensen over die er toch minder verstand van hebben.”

Vanachter de computer houdt Dijkstra het nieuws bij. ”De dijken lijken het te houden. Komende uren wordt het nog spannend, maar meest kritieke punt lijken we achter de rug te hebben. Maar mocht er zich nog een noodsituatie voor doen, dan zijn we voorbereid.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.