Home

Nieuws 209 x bekeken

Varkensstapel Verenigde Staten groeit

Washington – De varkensstapel in de VS was op 1 december vorig jaar 2 procent groter dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de inventarisatie van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

Vergeleken met de gegevens van 1 september was de varkensstapel 1 procent kleiner.

Er waren op 1 december 5,8 miljoen fokvarkens, iets meer dan een jaar eerder. Het aantal vleesvarkens was met 60,1 miljoen stuks zo’n 2 procent groter dan een jaar eerder. Vergeleken met de gegevens van 1 september was is dit aantal juist 1 procent kleiner. In de periode september november kregen 2,89 miljoen zeugen biggen. Dat is ongeveer 50 procent van de totale zeugenstapel.

Het aantal grootgebrachte biggen per toom groeide tot 10,02. Over dezelfde periode vorig jaar was dit aantal 9,89. De spreiding in het aantal grootgebrachte biggen per toom is behoorlijk fors. Op bedrijven met minder dan honderd zeugen is het aantal grootgebrachte biggen per toom gemiddeld 7,40. Op de grote bedrijven met meer dan 5.000 dieren is dit 10,10.

De verwachting is dat in dit lopende kwartaal van december tot en met februari zo’n 2,87 miljoen zeugen biggen zullen krijgen. Dat zouden er 1 procent meer zijn dan in het zelfde kwartaal een jaar geleden. voor het daarop volgende kwartaal is de verwachting dat er juist minder zeugen zullen kramen.

In Amerika worden bijna de helft van de vleesvarkens onder contract gehouden op bedrijven met meer dan vijfduizend dieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.