Home

Nieuws 222 x bekeken

Van Drie legt zich niet neer bij verbod op doorkoelen in vrachtwagens

Apeldoorn - De Van Drie Group legt zich, gesteund door andere vleesbedrijven, niet neer bij een verbod op het doorkoelen van karkassen in koelwagens.

Het bedrijf heeft daarom hoger beroep aangetekend tegen een eind vorig jaar gepubliceerde uitspraak van de rechtbank in Den Haag.

Daarin werd bepaald dat koelauto's, die op het terrein van een slachterij worden gebruikt om runderkarkassen dieper te koelen, niet mogen worden gezien als onderdeel van de slachterij zelf. Daarom is het tegen de regel van de wet om deze praktijk toe te passen.

Het doorkoelen van karkassen binnen de slachterij totdat een temperatuur van maximaal 7 graden is bereikt is al jaren een punt van discussie tussen slachterijen en de Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en haar rechtsvoorgangers. De NVWA wil dat strikt de letter van de wet wordt gehandhaafd en dat karkassen pas de slachterijgebouwen uit mogen bij een temperatuur van 7 graden of lager. Slachterijen, zoals Ekro van de Van Drie Group, stellen dat dit hen sterk in hun capaciteit beperkt.

Strikte handhaving zou leiden tot een lagere dagproductie en economische verliezen, terwijl er prima alternatieven zijn. Volgens Ekro is het doorkoelen op een stilstaande vrachtwagen op het eigen terrein zo’n alternatief. Het proces is zelfs HACCP-gecertificeerd. Het is alleen niet naar de letter van de wet. De slachterijen vinden echter dat in dit geval het probleem ligt bij de wet, die geen gelijke tred heeft gehouden met de technische ontwikkelingen en de ontwikkeling van kwaliteitscertificeringen. Reden waarom hoger beroep is aangetekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.